GRANATE F1
bezsemenný meloun

Milujete melouny, ale zlobí vás spousta zrnek v každém plodu? Víte, že jich je tam až 1500?  Můj děda, který strávil za I. republiky pět let na ranči v Argentině říkal, že tam měli tolik melounů, že jedli pouze střed dužiny bez semen. Zbytek házeli sviním… My vnoučata jsme na něj koukali s otevřenými ústy. Poté se každý pustil do svého kousku melounu, poslušně vyplivujíc semena. Holt, Česko není Argentina.

meloun GRANATE F1Letos pro vás máme dobrou zprávu. Na českém trhu je první triploidní meloun, který netvoří semena. Odrůda GRANATE F1 má pevnou, jasně červenou a velice sladkou dužinu. Plody jsou oválné se zelenou, pruhovanou slupkou. V optimálních podmínkách dorůstají do hmotnosti 5 – 7 kg. Pro vysoký obsah cukru (až  12%) byla tato odrůda zařazena do kolekce PRO MLSNÉ JAZÝČKY.                                                                     

V běžných podmínkách netvoří triploidní melouny semena vůbec. Pouze v případě, že hned vedle nich pěstujete klasické odrůdy a včela z nich přenese na triploida pyl, vytvoří se v dužině menší množství bělavých slupek – zárodků semen. Ty ale brzo zakrní a nevyvíjí se.

Melouny mají tuhou slupku a lze je skladovat i 2 - 3 měsíce po sklizni, při teplotě 5°C a relativní vzdušné vlhkosti 85 - 90 %. Plody ovšem po celou dobu skladování zrají. Svoji chuť si ponechají 2-3 týdny, poté se chuťové vlastnosti pomalu mění.