NIKDO NENÍ DOKONALÝ je známá věta ze staré komedie Někdo to rád horké. Často si na ní vzpomeneme, když vidíme tu „dokonalost se snahou zakrýt malý šrám“ všude kolem nás. Gazánie si na nic nehrají. Tato letnička má tak krásné květy zářící za plného slunce v jasných barvách, že se rozhodla ukazovat je v pouze v plné kráse. Za podmračného počasí, kdy by jejich barva nevynikla, je jednoduše zavře.

Gazania MIIX

Kdo ale gazánie jednou pěstoval, odpustí jí tuto malou nectnost. Plně nakvetlý koberec gazánií totiž potěší oko každého květomila. Velké úbory květů v jasných žlutých a oranžových barvách na záhonu skutečně září. Barevná škála gazánií je ale daleko širší, existují odrůdy bílé, červené, růžové, navíc často dvouvbarevné a podélně pruhované. 

Gazánie pocházejí tak jako spousta jiných krásných letniček z jižní Afriky. Z 16 známých druhů je najčastěji pěstovaná Gazania rigens (syn. Gazania splendens) a její křížence. V původní domovině je gazánie trvalka. Vyžaduje ale poměrně vysoké teploty a je silně citlivá na mráz, proto ji u nás můžeme pěstovat pouze jako letničku.  Rostlina vytváří přízemní růžici kopinatých listů. Zajímavým jevem je u gazánií hetrofylie (různolistost), listy na jedné rostlině můžou být štíhlé a kopinaté, laločnaté ale i hluboce laločnaté. Často jsou na rubu stříbřité a plstnaté, co je obrana rostliny proti přílišnému odpařování vody.  Skupina odrůd TALENT se vyznačuje listem výrazně stříbřitým i na povrchu
 

Gazánie kvetKvět gazánie je typicky astrovitý, připomínající gerberu. Jednotlivé jazykovité květy mají často na bázi tmavou skvrnu, tvořící náramek kolem středového terče soukvětí. Květy se zavírají nejenom za špatného počasí ale i večer. Stejně reagují po uřezání a přenesení do vázy, k řezu se proto nehodí.

 

Pěstování
 Semenáčky gazánií • Sadbu gazánií dopěstujeme z březnových výsevů ve skleníku. Optimální teplota pro klíčení je 21 – 24 oC, po přepikírování snižte teplotu na 18 oC ve dne a 12 - 16 oC v noci.
• Rostliny vysazujte ven až po „zmrzlých“, raději až koncem května. Plně osluněná lokalita je pro pěstování podmínkou, doporučujeme lehčí, dobře propustnou půdu.
• Gazánie mají nižší vzrůst (20- 25 cm), vysaďte je proto na okraj smíšeného záhonu. Jedna rostlina je krásná, skupina rostlin ale lépe vynikne.
• Gazánie se uplatní i do smíšených truhlíků na balkóny  a terasy. Výborně se kombinuje s nízkým modrým nestařcem, převislou vitálkou nebo modrou všelichou.
• Gazánie miluje plném slunce, navíc snese občasné opomenutí zálivky a mírné proschnutí substrátu. Zalévejte vždy ráno, tak aby listy přes den oschly – zabráníte tak jednoduše šíření houbových chorob na listech.

Odrůdy

Gazánie SMĚSSMĚS BAREV je určena pro ty, kdo chtějí mít koberec květů nebo truhlík zářící jasnými barvami. Výběrová kombinace vě žlutých, oranžových, růžových, bílých i červených odstínech. Část rostlin má dekorativní, podélně pruhované květy.

 

DAYBREAK RED STRIPE F1DAYBREAK RED STRIPE F1 – podélně pruhované obvodové jazykovité květy mají výrazný kontrast červené a žluté barvy. Tato hybridní odrůda si právem vysloužila prestižní ocenění evropských šlechtitelů FLEUROSELECT GOLD MEDAL.

 

DAYBREAK RED STRIPE

DAYBREAK ROSE STRIPE F1DAYBREAK ROSE STRIPE F1 – bílo růžová kombinace pruhů ve květu působí výrazně a současně čistě. Hybridní efekt se projevuje v hojné násadě květů a ve vitalitě rostlin.

 

 

 

DAYBREAK ROSE STRIPE

DAYBREAK GARDEN SUN F1DAYBREAK GARDEN FLAME F1 – temně žlutá barva středu květů přechází směrem k okraji soukvětí do jasně žluté a vytváří zajímavý „sluníčkový“ efekt. Ne náhodou má tento hybrid slunce i v názvu.

 

 

NEW DAY CLEAR ORANGE F1NEW DAY PINK F1Do širokého sortimentu gazánií letos přibyly dvě krásné novinky – čistě oranžová odrůda NEW DAY CLEAR ORANGE F1 a odrůda v růžových a nafialovělých odstínech NEW DAY PINK F1. Obě patří do série NEW DAY vyznačující se velkými květy, kompaktními rostlinami a dlouhým kvetením.

 TIPY:
Zajímavým jevem je u gazánií hetrofylie (různolistost), listy na jedné rostlině můžou být štíhlé a kopinaté, laločnaté ale i hluboce laločnaté. Často jsou na rubu stříbřité a plstnaté, což je obrana rostliny proti přílišnému odpařování vody. 

Gazánie miluje plné slunce, navíc snese občasné opomenutí zálivky a mírné proschnutí substrátu. Zalévejte vždy ráno, tak aby listy přes den oschly – omezíte tak  šíření houbových chorob na listech.