Alium fistulosum L.

cibule-secka-GERDAJe pěstovaná pro jemnou, biologicky cennou nať. Využívá se celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule, vhodná na svazkování. Drobně nakrájené silné duté stvoly se přidávají do pokrmů podobně jako pažitka, používá se do polévek, omáček, k rožněným masům,  do vaječných pomazánek, salátů, na pizzu, uplatní se zejména v čínské a italské kuchyni. Díky obsahu fytoncidů a silic příznivě ovlivňuje trávení a obranyschopnost organismu. Oproti cibuli kuchyňské má v nati  2x větší obsah vitaminu C.

GERDA je vysoce mrazuvzdorná odrôda se zdravou a bujnou natí.

cibule-zimniOsivo vyséváme od března nebo v červenci až září přímo na záhon, po vzejití vyjednotíme na hnízda o 3 - 4 rostlinách ve sponu 30 x 20 cm, další agrotechnika je podobná cibuli. Porosty z jarních výsevů je vhodné příští jaro ošetřit proti vrtělce  cibulové (Liriomyza cepae) a květilce cibulové (Delia antiqua) některým z vhodných insekticidů. Čerstvou nať pak můžeme podle potřeby sklízet průběžně celý rok.