Alium fistulosum L.
Je pěstovaná pro jemnou, biologicky cennou nať. Využívá se celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule, vhodná na svazkování. Drobně nakrájené silné duté stvoly se přidávají do pokrmů podobně jako pažitka, používá se do polévek, omáček, k rožněným masům, do vaječných pomazánek, salátů, na pizzu, uplatní se zejména v čínské a italské kuchyni. Díky obsahu fytoncidů a silic příznivě ovlivňuje trávení a obranyschopnost organismu. Oproti cibuli kuchyňské má v nati 2x větší obsah vitaminu C.
GERDA je vysoce mrazuvzdorná odrôda se zdravou a bujnou natí.
Osivo vyséváme od března nebo v červenci až září přímo na záhon, po vzejití vyjednotíme na hnízda o 3 - 4 rostlinách ve sponu 30 x 20 cm, další agrotechnika je podobná cibuli. Porosty z jarních výsevů je vhodné příští jaro ošetřit proti vrtělce cibulové (Liriomyza cepae) a květilce cibulové (Delia antiqua) některým z vhodných insekticidů. Čerstvou nať pak můžeme podle potřeby sklízet průběžně celý rok.