Opět je zde období kachních a husích hodů. K oběma těmto opeřencům neodmyslitelně patří bramborový knedlík a červené dušené zelí. Konzumace červeného zelí u nás stále zaostává za zelím bílým. Neprávem. Červené zelí obsahuje podobně jako zelí bílé důležité vitamíny řady C, K, E a flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Díky nízké energetické hodnotě se červené zelí využívá při dietním stravování, avšak vyvarovat by se ho měli lidé, kteří trpí na nadýmání.

Červené zelí využíváme hlavně jako zeleninovou přílohu ke kachně, drůbeži, hovězímu masu i k uzenině. Hodí se na plnění mas, slaných závinů, k bramborám, do salátů i předkrmových koktejlů. Výborně si rozumí s jablky, rozinkami, cukrem i v podobě karamelu i s červenou řepou. Levnou večeři získáme obalením a osmažením kusu zelí či jeho naplněním mletým masem. Výborné jsou rovněž čerstvé zelné saláty. Kvasí se jen výjíiečně, barva kysaného červeného zelí je tak trochu „jiná“. Spíše se steriluje.

POUROVO ČERVENÉ je starší, výnosná a velmi přizpůsobivá odrůda pro podzimní sklizeň. Hlávka o hmotnosti 3 kg i více je červenofialová na řezu, pevná, dobře uzavřená. Vnitřní košťál je vyšší. Vegetační doba je 170 – 190 dnů.
Hlávky jsou odolné k praskání. Pro správné vybarvení potřebuje dostatečný přísun draslíku. Odrůda je vhodná k přímé spotřebě a i k dlouhodobému skladování až do ledna.

zeli ROXYROXY F1 je pozdní odrůda hybridního červeného zelí s vegetační dobou od výsevu do sklizně 160 dnů. Hlávky dorůstají hmotnosti 1 – 3,5 kg a jsou oválného tvaru. Tato odrůda je velmi vhodná na přímý konzum, čerstvé saláty a uskladnění.

Červené zelí na víně.
1 hlávka červeného zelí, 2 lžíce červeného vína, 100 g slaniny, 1 cibule, 2 jablka, šťáva z 1 citronu, cukr, sůl. Na rozškvařených kostičkách slaniny osmahneme nakrájenou cibulku, dáme nakrájené zelí, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Přidáme nastrouhaná jablka, citronovou šťávu, víno a povaříme. Podle chuti osolíme, osladíme, můžeme po vzoru předků i medem.