Červené zelí salátové

Letní odrůdy červeného zelí přímo vybízejí k tomu, abychom z nich kromě tepelné úpravy připravovali také čerstvé zelné saláty. A jsou jiné, než zelné saláty z bílého zelí v klasickém sladkokyselém nálevu.

zelí MARSMARS je poloraná odrůda červeného zelí vhodná pro pěstování z přímých výsevů i za sadby. Je určená pro letní i podzimní sklizeň, má vysokou odolnost k praskání. Hlávka je kulovitá až slabě zploštělá, pevná, dobře uzavřená, středně fialová, hustá, se středním vnitřním košťálem. Hmotnost hlávky je 1,2 – 1,7 kg, vegetační doba je 125 – 135 dní od výsevu, od výsadby 95 – 105 dnů. Odrůda není skladovatelná. 

zelí KALIBOSKALIBOS je středně raná odrůda špičatého, salátového červeného zelí. Vegetační doba od výsevu do sklizně je 135 – 150 dní, od výsadby sklidíte za 105 – 120 dní. Odrůda má hlávky střední pevnosti, dorůstající hmotnosti 2 – 2,5 kg. Hlávka je vejčitá, s vrcholem do špičky. Odrůda je vhodná pro přímý konzum, ke krouhání a krátkodobému skladování. Má zajímavou ostřejší chuť.

 

 Čerstvý salát z červeného zelí
0,5 kilogramu červeného zelí, 1 pórek, 2 střední jablka, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z poloviny citrónu, sůl, pepř.
Červené zelí nakrájíme na drobné nudličky, bílou část pórku nakrájíme na poloviční plátky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Vše pečlivě promícháme s olejem, citrónovou šťávou, pepřem a solí. Dáme do lednice na půl hodiny vychladit.

Přebytek těchto zelí si můžeme uchovat na pozdější dobu sterilováním.
Na 3 hlávky červeného zelí dáváme 1 lžičku soli, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku hořčičných semínek,
6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře, 70 g cukru krystal a 750 ml vody.
Očištěné zelí zbavíme povadlých oschlých listů, rozčtvrtíme a zbavíme košťálů. Zelí nakrouháme na nudličky a vložíme do mísy, kde smícháme se solí, kmínem a řádně promneme prsty. Poté jej odložíme na chladné místo do druhého dne. Připravíme si nálev z vody, octa, cukru a koření. Svaříme a necháme louhovat koření. Druhý den zelí promícháme, naplníme jím čisté sklenice a zalijeme scezeným vývarem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme při 80 °C 20 minut.