Podzimní Flóra – Hortikomplex zaměřený na ovoce a zeleninu je již za námi. Snad jste se tam dostali a hned na kraji pavilónu A narazili na naši expozici. Byla podzimní, čistě tykvová a dle ohlasů návštěvníků líbivá. Zelinářská unie nám za ni udělila stříbrnou medaili v soutěži o nejlepší kolekci zelenin. Jestli jste se na Flóru nedostali, zde je alespoň pár fotek.

Flora

Flora 2

FLORA OL


Odrůd tykví bylo v naší expozici 26. Některé znáte, některé byly nové, které zařazujeme do sortimentu letos. Budeme vám je postupně představovat. Teď taková malá ochutnávka z rodiny tykve muškátové, označované někdy i jako tykev máslová.

BEJA

Odrůda BEJA pochází z Maďarska. Její jméno je zkratkou jména jejího „otce“, Profesora Bereniho Jánose. Butternuty znáte – kyjovité, neboli hruškovité plody, se semeny pouze ve spodní rozšířené části. Dužnina je jemná, světle oranžová, po tepelné úpravě máslové konzistence. Běžná barva slupky je okrová, světlá. BEJA je ale tak trochu jiný butternut. Nezralé plody jsou tmavě zelené, v době zralosti se slupka vybarvuje do sytě okrové až oranžově hnědé barvy.

BEJA 2

A intenzita vybarvení se projevuje i na dužině – je sytě oranžová, sladká a chutná. Dá se jíst i za syrova. BEJA je ale výborná na polévky, pomazánky, přívarky. Je dobře skladovatelná, Prof. Bereni se soustředil právě na tuto vlastnost když vybíral ze staré krajové odrůdy Sonca. A samozřejmě šlechtil na výnos – BEJA nezklame.
BEJA

Jestli máte pocit, že jste již o odrůdě BEJA někde slyšeli, snad v televizi, nepletete se. Byla, spolu s ostatními máslovými tykvemi, v posledním vydání relace Rady ptáka Loskutáka na Nově.

Stůl u Loskutáka


Abych nezapomněl, knihovničku Zahrádkáře TYKVE, kterou jsme napsali letos na jaře pro časopis Zahrádkář, přikládáme zdarma ke každé vaší objednávce. Bez ohledu na její velikost

Váš Peter Gajdoštinknihovnička.