astryNakoukněte koncem léta přes plot k sousedovi. Najdete je tam. Jsou jich plné záhony.
Projděte se v létě po kterékoli městské tržnici. Najdete je  tam. Plné kbelíky v paletě barev. Za hubičku.Teda za hubičku a ještě za pár korun k tomu. Ale jenom pár.
Astry. Popelky nebo královny zahrad? Dlouho se o nich nepsalo – vždyť jsou tak běžné a obyčejné. Ale i z Popelky se stala královna. Přijde čas, kdy i naše květinářství, které dnes na „obyčejné“ kytky zapomínají, se k nim rády vrátí. Až budou zákazníci nasyceni exotických orchidejí a znovu objeví zapomenuté kouzlo jednoduchých kytic svých babiček. Tehdy princ vezme střevíček a nasadí ho na nožku Popelky. A astry se znovu dostanou tam, kam patří.

Svůj název astra čínská (Callistepus chinensis) dostala tahle letnička podle země původu – Číny. První rostliny, které měly jednoduchý fialový květ se žlutým středem, byly Evropany objeveny kolem roku 1730 poblíž Pekingu. Od té doby, v průběhu staletí, byly astry přešlechtěny do bohatství tvarů a barev jako je známe dnes. Až do počátku dvacátého století byla astra považována pouze za záhonovou květinu a nepoužívala se k řezu. S vyšlechtěním pravděpodobně první odrůdy moderního typu – QUEEN-OF-THE-MARKET (KRÁLOVNA TRHU) přišlo období rychlého rozšiřování aster. Intenzivní šlechtitelská práce nadšených zahradníků přinesla zakrátko výrazně větší květ a od báze rostliny větvený růst, dva atributy typické pro dnešní astry. Dnes najdete v katalozích semenářských firem desítky odrůd aster v celé škále barev.

Astry bývají obvykle členěny do skupin, charakterizovaných stavbou květu. Zde se záměrně vyjadřujeme nepřesně - „květ“ astry je vlastně soukvětí tvořené sterilními jazykovými a fertilními trubkovými květy umístěnými na mírně vystouplém květním lůžku. Jazykovité květy můžou být ploché, stočené až jehlicovité,  jsou různě dlouhé a různě prohnuté. Klasifikace odrůd se neustále vyvíjí. Stále se objevují nové a nové formy, těžce zařaditelné do předchozích přihrádek. Jedny formy se dostávají na výsluní, druhé zapadají do prachu zapomnění. Móda neplatí jenom pro oblečení, platí stejně i pro astry.


Záhonové astry jsou většinou nízké a kompaktní, vysoké do 30 cm. Jsou reprezentované odrůdami PRŮHONICKÝ TRPASLÍK  a COLOR CARPET.  Středně vysoké odrůdy (30 – 50 cm) jsou určeny na záhon i k řezu. Sem patří již zmiňovaná QUEEN OF THE MARKET a jehlicová UNICUM. Vysoké odrůdy (50 – 70 cm a více) jsou šlechtěny na řez květů. Mnohé z nich, např. v skleníkové produkci nejrozšířenější MATSUMOTO, mají tak silné a pevné stonky, že udrží rostlinu vzpřímenou i na záhonu.

Skupiny aster:

JednoduchéJednoduché – nejbližší původní formě, květy tvaru kopretin v široké škále barev. Zástupcem je například odrůda MARGARET prodávána ve směsi 

   

Jehlicovité Jehlicovité - jazykovité květy jsou stočeny do štíhlých „jehlic“. ELECTRIC – 70 cm vysoké rostliny v kompletní škále barev, vhodné na záhon i k řezu. STARLIGHT – nízké (20 cm) jehlicovité astry na záhon i do nádob.

  

Chrysantemokvľté Chrysantémokvěté – série DUCHESSE – velké květy připomínající podzimní kulovité chrysantémy.


 

 

Princesky – série SUPER PRINCESS s velkými plnými květy. Vnější jazykovité květy jsou ploché, část vnitřních trubkovitých je zbarvená v barvě květu, střed květu žlutě. 

PomponkovitéPomponkovité – jejich soukvětí připomíná malé bochánky, „okvětní lístky“ jsou krátké, květ má kompaktní vzhled. Série POMPON ve směsi i ve výrazných barevných kombinacích.

  

Pštrosí péra Pštrosí péra – dlouhé, ven stočené jazykovité květy, střed soukvětí kompletně zakrytý. Série PLUME D´AUTROCHE.

 

 

 Matsumoto – pevné stonky, bohatě kvetou spoustou drobných květů. Rychle se rozšiřující skupina excelentní k řezu.

Pruhonicky trpaslikPRŮHONICKÝ TRPASLÍK – odrůda vyšlechtěná v 60-tých letech ve VÚRV v Průhonicích u Prahy. Kompaktní kulovité rostliny jsou doslova obaleny drobnými, poloplnými květy. Původní české šlechtění, které se do celého světa rozšířilo pod označením PINOCCHIO.

Pěstování aster je zdánlivě jednoduché. Je ovšem dobré zachovat několik zásad.
Výsevný substrát by měl být prostý choroboplodných zárodků. Zálivka roztokem PREVICUR (0,15%) a BENLATE (0,1%) omezí padání klíčních rostlin. Semena vyséváme na povrch substrátu nebo jenom mírně zasypeme. Klíčí 7 – 10 dní při optimu 18 oC. Semenáčky rozpikírujeme a při dalším předpěstování udržujeme teplotu 15 oC a dostatek světla. Substrát nepřeléváme, zabezpečíme tím vývoj nízkých a kompaktních rostlin. Předpěstování rostlin trvá maximálně 5 – 6 týdnů, výsev koncem března až začátkem dubna je dostatečný. Před výsadbou ven je dobré rostliny otužovat. Někteří pěstitelé vysévají astry přímo na záhon  počátkem května.
Pro pěstování aster je nejvhodnější lehká, písčitá půda. Rostou ale téměř v jakémkoli substrátu. Zásadní pro úspěch je eliminace nejčastějšího onemocnění aster – fusariového vadnutí. Nehnojte k astrám maštalním hnojem, nepěstujte je na stejném pozemku několik let po sobě, dopřejte jim vzdušný prostor a plytkou kultivaci v průběhu vegetace. Tyto zásahy mohou riziko napadení snížit, nikdy ho ovšem úplně neodstraní. A když se vám fusarióza na pozemku vyskytne? „ Spalte napadené rostliny a několik let astry nepěstujte“ radí zkušený zahradník.

Astry zpravidla kvetou od počátku srpna do podzimu. Indukce (zakládání) květů je podmíněná dlouhým letním dnem. Proto nám sice delší předpěstování rostlin podpoří jejich lepší růst, kvetení ale příliš neurychlí. Příroda si někdy nedá říct.

Jako květina k řezu jsou astry excelentní. Řežte mladé, ale plně vyvinuté květy s pevnou stonku pod květem. Ve váze se pak neohýbají a vydrží 10 – 14 dní. Starostlivě odstraňte z částí stonků, které budou ponořeny ve vodě všechny listy - omezíte tím jejich „zahnívání“. I tak vodu pravidelně vyměňujte a po uvadnutí kytice vázu pečlivě vymyjte.

Zajímavé odrůdy

MATSUMOTO – dlouhé, pevné a vzpřímené stonky s menšími poloplnými květy. Rostliny větveny od báze. Série s excelentní barevnou škálou. Výborná astra k řezu s dlouhou životností květů. V současné době nejúspěšnější odrůda pro komerční pěstování.

BLUE MOON – velké, ploché, pomponkovité květy s úžasnou barevnou kombinací – modrý střed ohraničený bílým prstencem. Pevné stonky a bohaté kvetení dělá z této novinky „životní nutnost“ do vaší zahrady. Pozdě kvetoucí odrůda zdobí zahradu do pozdního podzimu, když již většina letniček odkvétá.

Hi-no-Maru – sestra odrůdy BLUE MOON. Květy mají růžově červený střed a bílý prstenec. 

POMPON RED AND WHITE – dvoubarevné astry s obrácenou barevnou kombinací než Hi-no-Maru. Bílý střed a červený okraj, kompaktní tvar květu,  neúnavné kvetení.

foto POMPON BLUE AND WHITE – opět sesterská barevná kombinace s předchozí. Bílý střed květu s modrým prstencem.

DUCHESSE SILVERY ROSE a DUCHESSE SILVERY BLUE – velké, chrysanémokvěté astry, které se již ze sortimentu téměř vytratily. Stříbřitě modré a stříbřitě růžové korunní plátky s tmavšími špičkami. Nejhezčí barevné kombinace z celé série DUCHESSE.