Salátová řepa je přirozenou konzervou plnou zdraví. Bulva je bohatá na vlákninu, rozpustnou i nerozpustnou. Nerozpustná vláknina napomáhá hladké funkci zažívacího ústrojenství, ta rozpustná snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Červená barviva, betainy pomáhají snižovat krevní tlak, působí proti kornatění cév a podporují činnost jater. Lékařské studie jim přisuzují antikarcinogenní účinek. Vysoký obsah minerálních látek (železo, hořčík, draslík) podporuje krevní oběh.
Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku. Prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a dalších onemocnění srdce a krevního oběhu.

Z dietetického hlediska je řepa nejzdravější syrová. Tepelná úprava je ale obvyklejší -  vaření, konzervování, úprava v mikrovlnce, boršč… Řepa obsahuje hodně přírodních cukrů, proto je zvlášť výborná pečená, kdy se cukry, na rozdíl od vaření, nevyplavují do vody.