Žluté cukety a patizony
GOLDLINE F1  SUNNY DELIGHT F1

SUNNY DELIGHT F1Tipnete si, která barva je u cuket původní? Dle historických záznamů se zdá, že ta tmavozelená, i když staré italské odrůdy letních tykví, které mají podobné uplatnění jako cukety, jsou tmavozelené se světlými pruhy.
Co je ale jasné, je cesta jak se do cuket a jejich bratrů patizonů dostala barva žlutá. Vznikla zkřížením s dvoubarevnými okrasnými tykvičkami a následným výběrem. Touto cestou se u cuket stabilizoval tzv. gen B (z anglického bicolor = dvoubarevný). Tento gen odpovídá za více znaků pozitivních i za jeden negativní. Mimo žluté barvy nese sebou vyšší obsah karotenoidů a cukrů v plodu i zlepšení textury a chuti plodů. Průvodním, zdánlivě negativním jevem, je fyziologické žloutnutí prvních dvou až tří listů na mladé rostlině. K tomuto žloutnutí dochází v našich podmínkách při nižší teplotě na počátku vegetace. Další listy, které se obvykle vyvíjejí za vyšší teploty, jsou již normálně zabarvené. Je důležité rozlišovat toto neškodné fyziologické žloutnutí, které je celoplošné a list není deformován, od virových mozaiek způsobených CMV nebo CYMV, kdy list žloutne mezi listovou nervaturou a dochází k jeho deformacím.
 

GOLDLINE F2GOLDLINE F1 je keříčková hybridní cuketa s kompaktním růstem a vysokou násadou kratších, jasně žlutých plodů.
 

SUNNY DELIGHT F1 je odrůda žlutého patizonu s diskovitým plodem a pevnou kompaktní dužninou. 

TIP
Cukety sklízejte pravidelně, v plné plodnosti alespoň dvakrát týdně, ve velikosti 15 – 20 cm. Docílíte tím postupné nasazování dalších plodů. Když na rostlině necháte dozrát 2 – 3 velké plody, semena, která se v nich tvoří, zabrzdí hormonálně tvorbu mladých plodů.