Sezóna rajčat již pomalu končí, poslední ještě dozrávají ve foliovníku. A jeden (tím myslím já) až teď našel čas napsat vám něco o tom, jak si u nás vedly. V materiálech semenářských firem obvykle najdete popisy odrůd psány v superlativech. Pokusím se vám napsat zkušenosti positivní i ty, které jsou druhou stránkou mince. Vždyť víte že nikdo není dokonalý. Kromě mne a vás...

První na řadě je trojka třešňových rajčátek SWEET APERITIF, ROSELLA a BLACK OPAL. Nejsou u nás nováčky, zkoušeli jsme je již v loňském roce a na základě toho, že se nám líbily, jsme je do sortimentu zařadili.
A našimi favority zůstali i letos.

BLACK OPAL je z trojice nejranější. Plody jsou o málo větší než u jeho dvou sourozenců. Na začátku dozrávání se téměř nedá rozlišit od ROSELLY, zraje ale do sytě hnědočervené barvy. ROSELLA zůstává růžová, i když tmavě růžová. BLACK OPAAL je měkčí, nenechte proto plody přezrát. Kamarád na Slovensku, který jej pěstuje v nádobách a je s touto odrůdou velice spokojen, zjistil zajímavou skutečnost - některé plody měly "dírku". Jediné vysvětlení, které mne napadlo bylo to, že dírka pochází od vpichu vos. Rajčata s pevnou slupkou vosám odolají, slupka této odrůdy je ale měkká a sladká dužina vosy láká.

BLACK OPAL

BLACK OPAL

BLACK OPAL

SWEET APERITIF má sladkost již v názvu odrůdy. A plody skutečně sladké jsou. Drobné, třešňové, s velmi lesklou slupkou. Favorit roku 2014 a na medailové pozici i letos. Malým handicapem odrůdy je to, že zralé plody při manipulaci s rostlinou lehce odpadnou. Na rostlině plody nepraskají, po umytí v kuchyni jsme ale teď na podzim zaznamenali praskání naducaných plodů na talíři. Obě tyto "nectnosti" ale odrůdě rádi promineme s ohledem na chuť - plná rajčatová. A podívejte se na nasazení plodů...

SWEET APERITIF

SWEET APERITIF

ROSELLA nás letos příjemně překvapila. Na zahraničních diskusních fórech jsem našel o této odrůdě jenom superlativy. Loni u nás zůstala tak trochu ve stínu SWEET APERITFu, letos se s ním ale dělí o první místo. Lahodná chuť s dostatkem kyselinek a něco, co nedovedu definovat, ale co dává chuti specifický odstín.
Všechny tři odrůdy mají silně větvené hrozny plodů. Hrozen někdy roste ve dvou fázích - nejdřív je jednoduchý, následně stále dorůstá.

ROSELLA

ROSELLA

Tato malá, ale silná trojka, patří mezi naše favority. Jsou to ale zkušenosti jednoho zahradníka z jednoho místa. Jelikož byly semínka již letos v prodeji, mnozí z vás je mohli pěstovat. Napište nám svoje zkušenosti, budeme za ně rádi.

Váš Peter Gajdoštin