Zelí - vitamínová bomba


Léčivých účinků zelí si cenili lékaři před mnoha lety a činí tak i dnes. Čerstvé a hlavně kysané zelí se užívalo proti avitaminóze (kurdějím) a to nejen na dlouhých zámořských plavbách, ale během dlouhých zimních měsíců i u nás. I dnes má zelí ve výživě své nezanedbatelné místo. Žvýkání kysaného zelí je skvělou prevencí před paradontózou. Červené zelí je výrazným zdrojem selenu, který přispívá k dobrému fungování imunitního systému. Bílé zelí je naopak zásobárnou kyseliny listové a vitaminů skupiny B, což ocení všichni, kteří jsou vystaveni stresové zátěži. Kysané zelí obsahuje zvýšené množství vitaminů B12 a B6, které pomáhají zlepšovat náladu, jeví se proto jako ideální potravina pro dlouhé zimní dny, kdy trpíme nedostatkem světla a depresemi.


Nejvíce pozitivních účinků vykazuje čerstvá zelná šťáva. Hojí vředy a záněty v trávicím ústrojí, zejména v žaludku a dvanácterníku, výjimečný je i její účinek protisklerotický a detoxikační (játra a ledviny). Čistí krev při kožních chorobách, alkalizuje překyselené žaludeční šťávy. Léčba zelím a zelnou šťávou je navíc bezpečná a bez hrozby vedlejších účinků.

Kysané zelí je vlastně uchovávání této zeleniny pomocí mléčného kvašení. Uchovávání celých zelných hlávek nasolením znali už staří Římané. Způsob, který známe dnes, údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů. Při dalekých plavbách se tak pomocí kysaného zelí chránili před kurdějemi.

Kysané zelí podle odborníků obsahuje látky, které nás chrání proti rakovinovému bujení. Zajímavé je, že čerstvé ani vařené (sterilované) zelí tyto látky neobsahuje, ty vznikají až procesem kvašení. V průběhu procesu kvašení se původně přítomné glukosinoláty enzymaticky mění v jiné látky, z nichž převážná většina jsou právě užitečné izothiokyanáty.
Obsah vitamínu C je v kysaném zelí vyšší než v čerstvém. Je to důsledek činností bakterií mléčného kvašení. 200g kysaného zelí dokonce pokryje celou denní potřebu vitamínu C. Kvašené zelí obsahuje rovněž vitaminy skupiny B a množství minerálních látek.

Kvašené zelí je produktem, který vzniká přirozeným mléčným kvašením ze strouhaného hlávkového zelí bez vnitřního košťálu s přidáním soli. Kvalita konečného produktu do značné míry závisí na použité surovině. Pro výrobu kvašeného zelí se přednostně hodí pozdní pomalu rostoucí odrůdy s pevnými hlávkami a slabou listovou žilnatinou. Používáme pouze zdravé, vyzrálé a nepopraskané hlávky.

VYZKOUŠEJTE lék při žaludečních vředech. Vypijte pětkrát denně skleničku čerstvé zelné šťávy. Její štiplavou chuť výrazně zlepší a zároveň účinnost zvýší 50 ml šťávy z mrkve či celeru.