VrbovkaEpilobium parviflorum

Tato rostlinka roste často kolem polí a zahrad. Její nať ale najdete běžně na pultech lékáren. Tato nenápadná, ale užitečná bylinka se může stát součástí vaši přírodně laděné zahrady.
Tato keříčkovitá trvalka je až 80 centimetrů vysoká a nese malé, světlefialové až růžové květy. Daří se jí na vlhkých stanovištích. Nadzemní část rostliny sbírejte krátce před květem a během květu. Nať sklízejte vždy v půli, aby mohla rostlina znovu obrazit.  Sušte ji na teplém, ale stinném místě. Kvete od července do září. Vrbovka se v lidovém lékařství používá k léčení prostatických potíží. Sitosterin, který obsahuje, má protizánětlivé účinky a usnadňuje vyprazdňování moči při benigním (nezhoubném) zvětšení prostaty. Vodný extrakt je doporučován pro hojení zevních poranění. Užívá se sušená nať ve formě nálevu - 2 gramy natě zalejte 150 ml vroucí vody a po 10 minutách sceďte. Pijte dvakrát denně. Vždy konzultujte užívání s vaším lékařem.

TIP
Nezaměňujte vrbovku malokvětou se statnou, až 150 cm vysokou vrbovkou úzkolistou (Chamerion angustifolium). Můžeme ji najít na březích jezer a řek, ale i na rumištích a okrajích lesa. Vrbovka úzkolistá nemá léčivé účinky.