Vitálka SPRITESanvitalia procumbens

Hledáte nenáročnou a bezúdržbovou letničku do nádob nebo na okraj záhonu? Zkusili jste již vitálku (Sanvitalia procumbens)?
Jestli jste ještě neobjevili její půvab, neváhejte. Květy připomínají malinkaté slunečničky a jenom málo letniček kvete v truhlících tak neúnavně jako vitálky. Již pár týdnů po výsadbě začnou rostliny přepadat přes okraj nádoby, stále se větví a tvoří závěs žlutých květů. Korunní plátky z květů neopadávají, odkvetlé květy jsou překrývány stále dorůstajícími novými výhony. Pod rostlinami na balkóně nemusíte neustále zametat. Vitálka ovšem není jenom truhlíkovou květinou, vysazená na záhoně vytvoří hustý koberec, přes který ani plevel neproroste.

Vitálka ŽLUTÁ Tradiční barva této rostliny je jasně žlutá.

 

 

 

Vitálka SPRITEPro ty, co vyžadují více je k dispozici osivo odrůdy SPRITE ve třech barvách – oranžové, žluté a smetanové. Jako bonus navíc jsou květy SPRITE efektně poloplné. Odrůda je nabízena v kolekci PALETA BAREV, osivo ve směsi je barevně rozlišené, barva semen odpovídá barvě květů rostliny.

 

Vitálky mají rády plné slunce, jsou odolné k vysokým teplotám a snesou i občasné opomenutí v zálivce. Povadlé rostliny po zavlažení rychle nasají vodu a zregenerují.
Semena vyséváme v polovině března na povrch substrátu a nezasypáváme. Vysazujeme v polovině května.

TIPY:
Malé semenáčky rozsazujte při pikýrování ve svazečcích po 3 – 5 rostlinách, získáte tak silné a bujně rostoucí sazenice.

VitálkaVitálka je úžasná půdopokryvná letnička. Pár týdnů po výsadbě vytvoří rostliny zapojený koberec přes který neproroste žádný plevel. V rpůběhu vegetace porost stále houstne a vydrží kvést do prvních podzimních mrazíků.