Hrášek je u nás jednou z nejoblíbenějších zelenin. Záhonek najdeme téměř na každé zahrádce. Častým problémem na malých zahrádkách, tam kde nemůžeme zajistit dostatečnou rotaci plodin, bývají choroby hrášku – fusariové vadnutí nebo padlí. Snižují výnos a chemická ochrana proti nim je problematická. Obzvláště proto, že si zeleninu pěstujeme doma abychom věděli, co jíme a abychom v ní měli chemie co nejméně. Šlechtění dřeňového hrášku se v posledních letech  v Semu soustřeďuje na odolnost hrášku k výše zmiňovaným patogenům. První výsledek je zde. Hrášek zdravý nejenom svými obsahovými látkami, hrášek „zdravý jako řípa“ i svým zdravotním stavem.
Hrách zahradní TWINSET je středně pozdní odrůda s větším zrnem a delším, tupým luskem. Díky dlouhému a rovnému lusku (cca 9 cm) je TWINSET ideální odrůdou pro ruční sklizeň. Je rezistentní k padlí i k fusariovému vadnutí a dosahuje špičkových výnosů. TWINSET je první odrůdou v sortimentu SEMO rezistentní k viru PSbMV (Pea Seed-borne Mosaic Virus).

Hrách TWINSËT

Padlí hrachu (Erysiphe pisi) vytváří na vrchní straně listů (ale i na luscích nebo květech) bílé, moučnaté povlaky. Silně napadené části rostlin žloutnou a nekrotizují, lusky mohou trpět deformacemi. Napadány jsou starší rostliny, vždy od spodních listů.

Fusariové vadnutí (kořenová spála) hrachu bývá způsobena celou řadou mikroorganismů z rodů Fusarium, Pythium, Phytophtora aj. Kořeny a báze stonků rostlin hnědnou a boční kořínky odumírají. Rostliny krní, vadnou a odumírají. Choroba může napadat jednotlivé rostliny, nebo se šířit ohniskově. Nejčastěji se vyskytuje na těžké, mokré a utužené půdě a tam, kde se luskoviny pěstují často po sobě.

TIP:
Hrách má poměrně nízké nároky na teplotu, klíčí již při 1 0C a roste od 4 0C. Otužené rostliny snesou i přímrazek -5 0C. Optimálně roste při 14 – 18  0C. Za vysokých teplot kolem 30 0C neprobíhá dobře opylení a hrách nenasazuje lusky, předčasně dozrává a zasychá.