TurinDnes už docela zapomenutý tuřín byl jednou ze základních plodin minulosti. Před objevením Nového Světa byl využíván jako příloha k pokrmům místo dnes daleko běžnějších brambor. Tuřín obsahuje 90 % vody. Ve zbývající sušině jsou vlákniny, bílkoviny, tuky, vitamín C, karoten a vysoký obsah vápníku. Má hojivé a léčivé účinky při chorobách zažívacího ústrojí.
 
Historie pestování tuřínů, patřící k rodu Brassica, sahá hluboko do dějin lidstva. Jako kulturní rostlina je tuřín znám cca 4000 let. První jej pěstovali starověké národy ve Středozemí. První tuříny měly typickou řepovitou příchuť. U nás byl až roce 1959 vyšlechtěn polokrmný tuřín “Milevský” s částečně jemnější chutí. Je vhodný pro drobné pěstitele, hodí se i na tuřínové zelí, saláty a přílohy k masu. 
 
Tuřín HELENORDalším krokem vpřed je moderní žlutomasá odrůda tuřínu HELENOR, která je vhodná pro přímý konzum, tepelnou úpravu i skladování. Kulatá bulva je na temeni červená.
Vyséváme v dubnu do sponu 30-40 x 30 cm. Vegetační doba od výsevu je 145-160 dní. Odrůda je vhodná i pro pěstování ve vyšších polohách.
 
Za syrova je tuřín křehký a pikantní, stejně jako jsou ředkvičky nebo kedlubny. Povařením v zeleninovém vývaru s máslem a kmínem dojde k přeměně na jemnou zeleninu. Výborný a přitom jednoduchý je novodobý recept – tuřín opečený na olivovém oleji. Zvenku je zkaramelizovaný a nasládlý - uvnitř, kde je ještě syrový, stále pikantní.
 
Tuřínová polévka
Oloupejte a nastrouhejte jeden velký nebo dva menší tuříny. Vzniklou kaši spařte vřelou vodou a nechte vařit. Do uvařené přidejte tolik vody, kolik má být polévky. Povařte v ní i několik rozkrájených brambor. Polévku zahustěte mlékem s trochou mouky a rozkvedlaným vejcem. Před podáváním osolte a opepřete.
 
Dušený tuřín
Tuřín nakrájejte na malé kostky, osolte a duste ve vývaru z kostí a zeleniny. Do kyselé smetany vmíchejte jednu lžičku plnotučné hořčice, osolte a směsí zalijte dušený tuřín; posypte strouhaným sýrem.