vodnice PRIMERATuto otázku si klade nejeden zahrádkář. A skutečně, dělící čára mezi těmito dvěma plodinami je velice tenká. Obě patří k druhu Brasica napus a jsou blízcí příbuzní známější řepky.

 

Tuřín HELENORTuřín má větší bulvy výrazně vyčnívající nad zemí. Ve středověku, dříve než se z Ameriky dovezly brambory, patřil tuřín k významným polním plodinám. Obsahuje velké množství bezdusíkatých látek a vitamíny B a C. Dnešní žlutomasé odrůdy DALIBOR a HELENOR, mají výtečnou chuť. Jejich kulatá bulva je na temeni načervenalá. Vegetační doba je 140 až 160 dní, delší než u vodnice. Vyséváme v dubnu do sponu 40x30 cm. Obě odrůdy jsou vhodné pro přímý konzum, tepelnou úpravu i skladování.

Vodnice má bulvy více pod zemí. Jsou obecně bělomasé a mají velmi jemnou chuť, která se dá přirovnat k nepálivé ředkvičce nebo kedlubně. Má výrazně kratší vegetační dobu, sklízí se 35 až 70 dní po výsevu a je možné vysévat ji po celé jaro a léto. Tuto starodávnou zeleninu pěstovali již staří Řekové.

Pěstování obou rostlin je podobné. Nejsou náročné na půdu nebo živiny a dobře se jím daří i v chladnějších oblastech. Vyžadují však častou závlahu a sluníčko a především dobře propracovanou půdu.

Vodnice TOKYO CROSSTOKYO CROSS je vynikající raná hybridní vodnice s dobrou odolností k vybíhání. Bulvičky jsou bílé, středně velké, kulaté, jemné a velice chutné. Dozrávají rychle, v průběhu 35-40 dní. Tato mini zelenina je vhodná pro konec léta nebo začátek podzimu.

Rané odrůdy vodnice jíme syrové nebo vařené, polité máslem a posypané nasekanou petrželovou natí. Pozdnější odrůdy před zpracováním oloupeme. Jsou vynikající rozmačkané na kaši, opékané, dušené v zeleninových směsích i v polévkách.