TunbergieDnes už asi těžko někdo odhalí, která Zuzana dala thunbergii jméno. Pravdou ale je, že označení „černooká Zuzana“ se pro tuto květinu vžilo v mnoha jazycích. Kráska to ale musela být nesmírná, kouzlo oranžových květů s velkým černým okem nenechá chladným žádného milovníka květin.

Tunbergie je vytrvalá liána, pocházející z tropické Afriky. Je ale příliš choulostivá aby přežila naše zimy a proto se u nás pěstuje pouze jako letnička. Je to kráska křehká a náročná, je teplomilná a citlivá na nepříznivé povětrnostní podmínky. Nejvíc jí bude vyhovovat záhřevná, závětrná a slunečná terasa. Má plazivý charakter růstu a ochotně se pne po jakékoli konstrukci. Neočekávejte od ní ale zástěnu, kterou vám udělají povijnice nebo chmel japonský. Výhony thunbergie dorostou u nás do výšky 1,5 – 2 metrů. Tunbergii můžeme použít i do větších kombinovaných truhlíků s jinými letničkami.

Velká tmavohnědá semena vyséváme po 2 – 3 přímo do květináčů nebo kelímků. Jejich namočením do vody na 12 hodin před výsevem urychlíte klíčení.  Při teplotě 20 oC klíčí semena 2 – 3 týdny. 

Tunbergie 1Oranžový květ s černou středovou skvrnou je základní formou „černooké Zuzany“. Semena těchto odrůd jsou běžně dostupná, většinou pod označením ORANŽOVÁ S OKEM. 
 

 

 

 

tunbergie smesTunbergie ale není pouze oranžová. V kolekci PALETA BAREV TUNBERGIE najdete směs žlutě, oranžově a bíle kvetoucích rostlin. Všechny s výrazným černým okem. Semena ve směsi jsou barevně rozlišena, jejich barva odpovídá barvě rostlin, které ze semen vyrostou.


Tunbergie závěsTIP: i když jste zvyklí že tunbergie je popínavá rostliny, nebojte se vyzkoušet ji jako přepadavou letničku ve směsném truhlíku. Její výhony se propletou s ostatními letničkami v kompozici a výrazné květy celek oživí. Růst tunbergie v omezeném prostoru truhlíku není tak silný, aby omezil ostatní letničky. Tunbergie krásně vynikne i samostatně vysazena v závěsném květináči.