Český zahrádkář již ví, že bazalka není pouze jedna. Na našich zahrádkách dnes najdete italské širokolisté bazalky, kompaktní mini bazalky i bazalky červené. Občas se pěstuje i bazalka citronová, skořicová nebo červená kadeřavá PURPLE RUFFLESS. Je ale jedna bazalka, která na objevení v Česku pouze čeká – svatá indická bazalka TULSI.

Svatá bazalka patří k druhu Ocimum sanctum (Ocimum tenuiflorum). Pochází z tropů Jihovýchodní Asie, kde tvoří dřevnatější polokeře vysoké 30 - 70 cm. Listy jsou protistojné, vejčité a zubaté, zelené nebo načervenalé a výrazně aromatické. Květenství je protáhlé s nafialovělými kvítky.

bazalka TZLSI

V Asii je tulsi známá jako náboženská a léčivá rostlina, někdy využívaná pro produkci aromatického oleje. V Indii je svatá bazalka TULSI tak svatá, že se prakticky nepoužívá v kuchyni. Je spojená s bohem Vishnu a jeho manželkou Lashmi, bohyní štěstí a bohatství. Rostlina svaté bazalky se pěstuje v indických chrámech a zahradách, často přímo u vchodu do domu pro ochranu a štěstí jeho obyvatel.
V ostatních krajinách Asie slouží listy TULSI k ochucení bylinných čajových směsí. Svatá bazalka se používá v tradiční ayurvédské medicíně. Je ceněna jako „adpatogen“ – látka vyrovnávající různé procesy v těle a chránící tělo proti stresu. Je na ní pohlíženo jako na elixír života napomáhající dlouhověkosti. Čaj z listů tulsi pomáhá proti nachlazení, rýmě a kašli, snižuje projevy cukrovky, má antioxidační účinky a zlepšuje paměť.

bazalka TULSI

Rostlina tulsi je vytrvalá a citlivá na mráz, u nás se dá proto pěstovat pouze jako letnička. Semena vyséváme v polovině března do skleníku nebo za okno. Semenáčky rostou zpočátku pomaleji jako tradiční bazalky. Předpěstovanou sadbu vysazujeme v druhé polovině května. Svatá bazalka má poměrně vysoké nároky na teplotu, vyberte pro ni teplou a záhřevnou lokalitu. S trochou starostlivosti je však její pěstování jednoduché a bezproblémové.