Tři roky jsme jej prodávali jako TOMATOBERRY. Teď se nově jmenuje GARDENBERRY F1. Ale je to to samé rajče - výnosné, krásné na pohled a chutné. Tento hybrid pochází z Japonska a při registraci si prostě musel změnit jméno. Tak to již v EU chodí.

GARDENBERRY

Plody jsou menší a pro rajče úplně netypického tvaru - jsou srdíčkovité. Zaujmou na první pohled, ony vypadají jakoby byly navoskované. Jsou skutečně lesklé, nablískané jako kapota nového červeného sporťáku. Když do plodu kousnete, nezklame - je tužší, s menším podílem šťávy, ale velice chutný.

Vijany této odrůdy jsou minimálně větvené, ale dlouhé. Ony rostou a rostou a rostou. Plně zaplozená rostlina působí tak, že má jeden vijan plodů odshora až dolů. Američané říkají "it is a must", prostě to musíte mít...

TOMATOBERRY

I letos jsme měli zařazenou odrůdu GARDENBERRY F1 v našem fóliovníkovém pokusu. Je stálicí. A nezklamala.

Níže jsem pro Vás vybral pár letošních fotek. I v našem foliovníku ale vijany plodů vypadaly stejně – dlouhé, a ještě delší.

TOMATOBERRY 2

Vidíte, že některé se nám ani nevešly na standardní formát fotografie…

TOMATOBERRY 3

Plody GARDENBERRY jsou chutné. Snad jenom SWEET APERITIF a ROSELLA je v chuti letos překonávaly. A MANDAT F1 se jim vyrovnal, abych na něj nezapomněl. 

Plod GARDEBERRY má šťávy tak akorát. Slupka je pevná a plody byly odolné k praskání.

TOMATOBERRY 4

TOMATOBERRY 5

GARDENBERRY je odrůda původně pro profesionály – velmi dobrý výnos, pevný plod, lesk. Jsou to ale vlastnosti, které zahrádkář „snese“. Hlavně když se k nim přidá velice slušná chuť.

Odrůda i osivo pochází z Japonska a cenová úroveň v Japonsku je podstatně vyšší než u nás. A Japonci nechtěj slevit ani zlevnit, hlavně když mají v ruce odrůdu, která nemá ve světě zatím analog. Proto jsme museli přistoupit k tomu, že jsme do sáčku s odrůdou GARDENBERRY balili pouze 5 semen, množství, které nemám rád.  Ale i pro letošek pro vás držíme 5 semen za 29,50. To za vyzkoušení stojí.

12 semen máme pro vás v nabídce taky. Nově je balí, po našich pozitivních zkušenostech s toutom odrůdou, i Semo.

TOMATOBERRY 6

Váš Peter Gajdoštin