Světlice barvířská„saflor“


Světlice barvířská (Carthamus tinctorius) se už na zahrádkách zabydlela. Ještě před deseti lety tahle „novinka“ vzbuzovala výraznou pozornost, kdykoli se objevila na pultu květinářství.  Přitom se jedná o rostlinu, která se již za první republiky pěstovala na jižní Moravě. Ne ovšem pro květy, nýbrž pro svá semena, která poskytují potravinářsky využitelný saflorový olej. I dnes můžete vidět v okolí Brna jasně oranžová pole světlice. Když se zastavíte u cesty, trhejte opatrně, průmyslové saflory mají silně ostnité listy připomínající bodláky. Prošlechtěné odrůdy, určené pro sušení, se vyznačují zaoblenými listy bez ostnů. Pro sušení můžeme využít i ještě nerozkvetlá poupata, která se neutrální zelenou barvou a výraznou strukturou výborně kombinují se všemi suchými květinami 

V zahradě dopřejte mohutným rostlinám světlice dostatek slunného místa. Semena vysévejte zásadně přímo do půdy, semenáčky mají kůlový kořen a nesnášejí přesazování. Světlice bývá někdy nesprávně označována jako „šafrán“, její oranžové blizny se dají použít k dobarvení pokrmů, nedosahují ovšem kvality pravého šafránu. V minulosti se světlice využívala k barvení látek, odtud její druhové jméno barvířská.
 

Nejvýraznější a k okrasným účelům nejčastěji pěstovaná je zářivě oranžová odrůda světlice ORANGE BOWL.

 Carthamus

Světlice může být ale i ve žluté a v bílé formě. Odrůda GRENADE je nabízena v kolekci PALETA BAREV v kombinaci oranžové, žluté a bílé. Pro vaši jistotou a lepší orientaci jsou semena ve směsi barevně odlišena, barva semen odpovídá barvě květu rostliny, která ze semínka vyroste.

GRENADE MIX