Rozšíření brokolice výrazně pomohly studie, které identifikovaly komplex látek řadící brokolici jednoznačně do kategorie „superzdravých“ zelenin.

Brokolice je bohatá na vlákninu, beta karotén, vitamíny C a E a flavonoidy. Betakaroteny jsou silné antioxidanty snižující hladinu volných radikálů v krvi a tím i riziko cévních onemocnění. Podobný antioxidační efekt má i vitamín E a vitamín C, který navíc podporuje přenos energie na úrovni buněk a podporuje celkovou obranyschopnost organismu.
Významnou roli mají glukosinuláty – sirné sloučeniny zloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení.

V posledních letech se brokolice stala předmětem pozornosti vědeckých pracovišť jako jedna z potravin, které pomáhají v prevenci proti rakovině. Její síla se nejvíce osvědčila v prevenci proti rakovině prostaty. Několik studií potvrdilo, že u mužů, kteří konzumovali pravidelně brokolici, bylo riziko onemocnění nižší v řádech několika desítek procent. Pokud někteří z nich onemocněli, pak mnohem častěji méně zhoubnou formou rakoviny. Podobné výzkumy potvrdily preventivní účinky i u rakoviny plic, močových cest a lymfatické tkáně.

Diabetologové zaznamenali schopnost brokolice snižovat druhotné dopady cukrovky, zejména na oběhový systém. Brokolice zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu, pomáhá při regeneraci sliznic. Vysoký obsah draslíku pozitivně ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak. Výzkumy připisují brokolici schopnost hubit v těle některé škodlivé kmeny bakterií a vyzdvihují silné antisklerotické schopnosti.

Brokolice je jedna z nejlepších „protistresových“ zelenin. Zařaďte proto v období zvýšeného stresu brokolici v různých podobách do svého jídelníčku klidně i vícekrát týdně.

Brokolice obsahuje tolik vápníku jako mléko, je proto výborným doplňkem výživy při osteoporóze.

Ke všem výše uvedeným aktivním látkám ještě připočtěte kyselinu listovou, minerály, nízký obsah cukrů a tuků. To vše dělá z brokolice zeleninu, kterou bychom neměli opomíjet.