Rajčata jsou různá. Ale když jsem poprvé ochutnal plod odrůdy STRIPED STUFFER, nevěděl jsem, co si mám o něm myslet. Má silnou stěnu a jádřinec zmrsklý uprostřed. Šťáva veškerá žádná. Zasyrova rajče téměř nepoživatelné.

STRIPED STUFFER

V anglicko-českém slovníku ale najdete u slova „stuff“ i význam – „plnit, nadívat“. Stuffed peppers jsou plněné papriky. A STRIPED STUFFER je rajče určené speciálně na plnění. Plod je troj až čtyřkomorový, na vrchu plochý, více méně hranatý. Plochý vrchol je ideální, když na něj rajče postavíte – nepadá. Odkrojte vršek u stopky, vyberte jádřinec a vznikne vám miska. Naplňte ji masovou nebo sýrovou plnkou a dejte zapéct. Když to samé uděláte se standardním tyčkovým kulatým rajčetem, za 20 minut pečení stěna plodu změkne a prakticky se rozteče. STRIPED STUFFER ne. Plod zůstane i po 40 minutách pečení kompaktní. A získává na chuti. Jestli můžu doporučit, nešetřete naší klasickou Nivou nebo jiným „modrým sýrem“, v kombinaci s tímto rajčetem je výborný.

STRIPED STUFFER

STRIPED STUFFER

STRIPED STUFFER

STRIPED STUFFER vypadá jako rarita. Pozor ale na něj, je rajčetem velice plodným.
Stejné plody najdete v zahraničních katalozích i pod označením STRIPED CAVERN. Jedná se o tu samou odrůdu. Měli jsme několik let ve zkouškách i žlutou variantu YELLOW STUFFER – je ale podstatně méně plodná.

STRIPED STUFFER

STRIPED STUFFER

Peter Gajdoštin