Nadváha a obezita se dostaly do kategorie vážných civilizačních chorob. Potravin je dostatek a jsou cenově dostupné, v nás ale zůstaly geny nutící pravěkého člověka shromažďovat v časech hojnosti zásoby na dobu nedostatku. Budování tukových zásob bylo tou nejjednodušší cestou, ledničky a mrazničky byly vynalezeny až o tisíce let později. Cukry jsou základním zdrojem energie, na jejich rozpoznání se u lidí vyvinuly chuťové buňky s receptory rozlišujícími sladkost. Atavistická potřeba konzumovat sladké v nás zůstává stále, i v době, kdy se naše tělesná schránka zvětšuje  a zvětšuje. Jak dodržovat redukční dietu, když je chuť na sladké silnější než vaše silně vyvinutá slabá vůle? Nízkokalorická sladidla jsou řešením. Ta přírodní řešením nejzdravějším. Sice jenom oklamou vaše chuťové pohárky, ale výsledek poznáte při pohledu na váhu již po několika týdnech.

Stévie

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je dnes asi nejperspektivnějším přírodním sladidlem. U nás zatím novinka byla po mnoho staletí využívána domorodými indiány z kmene Guarani v dnešní Paraguayi a Brazílii. Sladí jí tradiční „místní čaj“ yerba maté a listy této byliny využívají při pálení žáhy. V posledních letech se pěstování stévie rozšířilo po celé Střední a Jižní Americe, v Japonska, Malajsii, Číně a Koreji.

Účinnou látkou stévie jsou glykosidy steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě jsou 200 – 300 krát sladší než cukr. Sladivost čerstvých nebo usušených lístků stévie je nižší, i tak ale dosahuje 30 – 40 násobku tradičního řepného cukru.
Oba glykosidy jsou termostabilní, nerozkládají se při vyšší teplotě ani nekvasí. Dají se proto použít i do nápojů, moučníků, marmelád a jiných tepelně zpracovaných produktů. Rostlina rovněž zlepšuje trávení, má antibakteriální účinky, zmírňuje únavový syndrom a dokonce snižuje touhu po tabáku a alkoholu.

Česky se stévie sladká někdy označuje jako „cukrová tráva“, i když nemá s trávou nic společného. Jedná se o větvící trvalku dorůstající v dospělosti až 80 cm, u nás běžně kolem půl metru. Protistojné listy i stonky jsou v mládí jemně ochlupené. Květy jsou drobné, bílé a nenápadné. Hnědá až černá semena v našich podmínkách jenom zřídka dozrávají.

rostlina stévie


Stévie je vysoce náročná na teplo, s optimem nad 25 oC. U nás se dá pěstovat v nádobách, můžeme ji letnit nebo vysadit na slunný záhon v záhřevné lokalitě.  Nejlépe se jí ovšem daří ve skleníku, kde vykazuje intenzivní růst a největší přírustky. Při teplotě pod 10 oC rostlina zastavuje růst a při poklesech teplot k 5 oC vadne. První podzimní mrazy rostliny zničí.

puepny stévieStévii můžeme přezimovat při teplotě 8 - 14 oC. Substrát nesmí v průběhu přezimování proschnout, udržujte jej ale pouze mírně vlhký. Sestřihněte rostlinu 10 cm nad povrchem substrátu, nadzemní část postupně úplně zaschne. Stévie má na kořenovém krčku vytvořeny vegetativní pupeny, ze kterých na jaře opět obrazí. Při obnovení růstu doporučujeme přesadit do větší nádoby.

Ve své subtropické domovině roste stévie na písčitých půdách ve vlhkých a neprosychajících lokalitách. Přirozeně se vyskytuje na kyselých zeminách s pH 4 – 5,5, při pěstování ale toleruje širší rozmezí půdní reakce až do pH 7,5. Půdy zasolené stévii nesvědčí. Optimální je kvalitní zahradní substrát s vyšším obsahem humusu.

Již několik let se u nás dají občas zakoupit vegetativně množené rostliny stévie. Letošní novinkou jsou ale semena této bylinky. Při troše péče vám umožní dopěstovat si vlastní, zdravé a bujně rostoucí rostliny.

Drobná semena stévie vyséváme v únoru nebo březnu ve skleníku. Vysejeme je na povrch substrátu a jenom lehce zasypeme tenkou vrstvičkou kompostu nebo agroperlitu. Udržujeme při teplotě nad 20 oC. Když jsou semenáčky dost velké k uchopení, přepikýrujeme je do květináčků. Zpočátku rostou pomalu, na předpěstování rostlin musíme počítat s dobou 7 – 8 týdnů.
Ven umísťujeme až koncem května, kdy nehrozí výrazné noční poklesy teplot. Zaštípnutím rostliny podpoříme její větvení. Sklízíme mladé části výhonů a využíváme za čerstva nebo sušíme na vzdušném suchém místě. Výhony lze sklízet, jakmile dosáhnou 40–50 cm, krátíme je na cca 20 cm. Další sklizeň může následovat za 2–3 měsíce, v závislosti na přírůstcích. Při pěstování ve skleníku stevie rychleji obrůstá. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušeného materiálu.

stěie

Využití stévie
• Nekalorické sladidlo do čajů i pokrmů
• Stévie zvyšuje produkci inzulinu a tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky (diabetes mellitus II.)
• Snižuje projevy pálení žáhy
• Zlepšuje trávení
• Ústní voda k výplachům nebo žvýkání lístků – omezuje zápach z úst, pomáhá v prevenci kazivosti zubů i paradentózy, jelikož má antibakteriální a protivirový účinek
• Pár kapek koncentrátu na vatičce k potírání poštípaných míst či hojících se ran, akné či ekzémů – uklidňující a hojivý účinek
• Snižuje únavu a únavový syndrom
• Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích