SpilantSpilantes oleracea

 

Tato kytka vypadá svými zelenými listy a žlutými knoflíkovými soukvětími nenápadně. Spilant patří do čeledi astrovité, soukvětí ale nemá typické jazykovité květy jako je známe u sedmikrásek nebo kopretin. Do kolekce KURIOSITY byl spilant zařazen pro zajímavý znecitlivějící efekt při rozkousání soukvětí. Rostlina pochází z provincie Pará v Brazílii a anglicky se nazývá „toothache plant“ – rostlina proti bolení zubů. Konzumují se mladé listy nebo hlávky květů. Chuť je zpočátku mdlá, postupně nakyslá. Po několika vteřinách se projeví trnutí a znecitlivující efekt v ústech. Ten je výrazný, ale dočasný a v krátké době odezní. Rostlina je zdraví neškodná, brazilští indiáni ji používali do salátů. Už latinský název Spilantes oleracea – spilant zelný mluví sám za sebe.

Spilant
 

Spilant je nenáročná plazivá letnička. Semena vyséváme v březnu ve skleníku nebo za oknem. Semena nezasypáváme, světlo podporuje klíčení. Vysazujeme na plně osluněné stanoviště v polovině května.

TIP
Odrůda spilantu BABY BOO s bordovými listy, a žluto červenými soukvětími se používá jako balkónová rostlina. Má převislý růst a krásně vynikne ve smíšených nádobách. Množí se výhradně vegetativně - řízkováním.

BABY BOO

Baby Boo