Čekáte už na léto, na vlastní rajčata - sladká a chutná, rozplývající se na jazyku? Je čas vysévat. Nebojte se, není pozdě, stačí do konce března. Vše o výsevu i dalším pěstování najdete v článku 33 rad pro vypěstování zdravých rajčat. Tak se nebudu opakovat. 

Rád bych se s vámi ale podělil o nedávnou zkušenost. Před nedávnem mi volala jedna paní. „Poraďte mi nějaká skutečně chutná rajčata, všechno, co jsme až dosud pěstovali, za moc nestálo“.

A já probíral ty mé favority v rajčatech třešňových, datlových i biftekových. Prošli jsme sortiment zepředu i zezadu... A samozřejmě jsem se snažil z paní „dostat“ informaci, které odrůdy pěstovala a s proč s nimi nebyla spokojena. Trvalo to nějakých deset minut, než v diskusi „vyplavala“ ta zásadní věta – „když nám je babička vždy otrhá ještě když jsou oranžová...“ A já nevěděl, jestli se mám smát, nebo plakat. Dopadlo to dobře - nakonec jsme se společně s tazatelkou nasmáli.

Proto vybírejte. Vybírejte z našich rajčat červených, žlutých, oranžových, růžových nebo zelených. Malých nebo velkých. Poskládejte si odrůdy tak, jak se vám líbí. Každý jsme jiný, někdo má rád jednohubky, druhý půlkilová rajčata, někdo je miluje měkká, jiný tvrdá. Proto máme odrůd tolik.

Ale prosím – vždy je nechejte dozrát na keříku a trhejte je plně vyzrálé, nejlépe z keře rovnou na talíř nebo do pusy. To je na těch vlastních, vypěstovaných na zahradě to nejcennější. Listy jim poskytují výživu a energii ze slunce až do plné zralosti.

A zde pár tipů mých chuťových favoritů.

SWEET APERITIF

SWEET APERITIF je jedno z nejsladších 

ROSELLLA

ROSELLA je mým druhým favoritem. Chuť, která se nadá popsat, musí se "ohmatat" na jazyku.

SUNGOLD F1

SUNGOLD F1 třešňová klasika. Jedno z nejpopulárnějších rajčat mezi evropskými zahrádkáři.

HONEYCOMB F1

HONEYCOMB F1 je novinkou, která šlape v chuti Sungoldu na paty.

MANADAT F1

MANDAT F1 - úrodné a sladké datlové rajče

SUNGREEN F1

SUNGREEN F1 je pro ty, kteří se nebojíte "riskovat". Zelená rajčata jsou pro většinu z nás nevábná. Ale kdo si je jednou zamiluje...

NOIRE DE CRIMÉE

NOIRE DE CRIMÉE = BLACK FROM TULA  I když dva názvy, rajče je jedno. Pěstovali jsme 5 let "obě dve" odrůdy vedle sebe a rozdíl nenašli. Nově se bude jmenovat NOIRE DE CRIMÉE, abychom vyhověli evropské legislativě.

ORANGE WELLINGTON F1

ORANGE WELLINGTON F1 je chutná oranžový "biftek"

BIG MAMA

BIG MAMA F1 je masité "švestkové" rajče, na které jste zvyklí v keříčkovité formě. BIG MAMA je ale tyčková!

WILD TOMATO

DIVOK0 RAJČE - WILD TOMATO má plody pouze 1 - 2 g těžké. Nebo lehké... Na každém vijanu jsou jich ale stovky.

Přátelé, vše se mi sem skutečně nevejde... Vybírejte dle své chuti nebo i své intuice. A nezapomeňte pro jistu na rajčata odolná k plísni.

Váš Peter Gajdoštin