Keříčkové fazolky GUSTY si za poslední roky našly na českých zahrádkách svoje místo. Snad nebude prozrazením obchodního tajemství to, že se jich každým rokem prodá více než 50.000 barevných sáčků. Zahrádkáři oceňují jejich štíhlý a křehký lusk a jejich jemnou, delikátní chuť. Tato francouzská odrůda je na českém trhu již přes 5 let a její prodej stále stoupá. Kdo je jednou okusí, rád se k ní znova vrací.
Až do letošního roku byla Francouzka GUSTY v „daleké české cizině“ opuštěná. Letos se ale za ní přistěhoval její bratr, rovněž francouzská odrůda SATELIT. Zkoušeli jsme u nás hodně odrůd a SATELIT jsme vybrali pro vlastnosti, které si na GUSTY tolik ceníte. Odrůda má extra štíhlé lusky o průměru pouze 6,5 mm. Je velice raná s rychlým nástupem do plodnosti a koncentrovanými sklizněmi. Doporučujeme jej rovněž pro opakované výsevy. Díky své ranosti a schopnosti plodit až do prvních mrazů najde výborné uplatnění i jako následná kultura po sklizni raných zelenin.

fazol Satelit

Fazole jsou ceněny i pro vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Právě bílkoviny se při trávení rozkládají na aminokyseliny, které jsou stavebními cihličkami buněk. Nerozpustná vláknina usnadňuje zažívání, ta rozpustná snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Fazole jsou významným zdrojem kyseliny listové, která je potřebná pro zdravý růst buněk, podporuje krvetvorbu – vývoj červených krvinek a je důležitá pro zdravý vývoj plodu v těhotenství.

Fazol SATELIT

Fazole jsou teplomilné zeleniny. Nevysévejte je na jaře dřív, než se půda dostatečně prohřeje (alespoň na 12 oC), v chladné půdě můžou semena v průběhu klíčení zahnívat. Fazolím vyhovuje lehčí, propustná půda s pH 6,0 – 6,8.