Jestli jste skuteční labužníci, nebo vám vadí ostrá chuť a aroma česneku či cibule, pak je pro vás šalotka tím správným výběrem. Tato lahůdková zelenina patří do širokého rodu Allium, na rozdíl od svých blízkých příbuzných má ale nižší obsah sírnatých látek a vyšší podíl cukrů a sušiny. Vyznačuje se lahodnou harmonickou chutí a příjemnou jemně česnekovou vůní. Šalotka (Allium ascalonicum) pochází z Přední Asie - Palestiny a do Evropy byla dovezena v době křižáckých výprav. Zdomácněla hlavně v kulinářsky vyspělé Francii, kulinářští mistři ji ale pěstují a používají po celém světě.
Malým handicapem šalotky je složité pěstování, množí se převážně vegetativně, a cibule složená z menších cibulek (stroužků) podobně jako je tomu u česneku. Šalotka zabere více času při čištění a zpracování.


salotka-AMBITIONAMBITION F1 je průlomem, který ocení milovníci této zeleniny. Tato odrůda se množí semenem! Pěstujeme ji podobně jako cibuli, z jarních výsevů nám do pozdního léta vyrostou středně velké cibule šalotky. Navíc nejsou děleny do drobnějších cibulek, podobně jako když množíte česnek z pacibulek, vyroste vám i zde jedna větší cibule. Slupka této odrůdy je žlutá, dužnaté suknice na řezu rovněž bělavě nažloutlé. Cibule odrůdy AMBITION jsou výborně skladovatelné, bez větších nároků vám vydrží až do jara.

AMBITION F1

Orůda PRISMA F1 má venkovní suknice načervenalé. Vyznačuje se dobrým výnosem a jemnou lahodnou vůní i chutí.

PRISMA

TIP
PRISMA F1 i AMBITION F1 nejsou odrůdy typické šalotky – množilky. Nejefektivnější je jejich pěstování ze semen. Nesnažte se pěstovat ji druhým rokem z drobnějších cibulek, narostly by vám sice cibule větší, ale rovněž nedělené.