Znáte je – aromatické lístky s výraznou chutí připomínající křen. Dají se koupit natrhané ve vaničkách, jejich semínka jsou také běžně k dostání. Často se ale plete jejich označení. Jednou čtete o roketě, podruhé o rukole. Jaký je mezi nimi rozdíl? Je vůbec nějaký?

Roketa i rukola je označení jedné a té samé zeleniny – botanicky správné české jméno je roketa setá, Eruca sativa. Rukola je pouze tzv. synonymum, jiný, nebo lidový název. Roketa pochází ze Středomoří, kde planě roste a od nepaměti se sbírá, po mnoho staletí i pěstuje. Je součástí středomořské kuchyně, konzumují se hlavně její výrazně aromatické mladé listy. Někomu je tato vůně příjemná, jinému ne. Je nutné vyzkoušet, jestli si roketu zamilujete nebo budete patřit do skupiny těch, kteří se jí zdaleka vyhnou.

roketa

V posledních letech se pěstování rokety šíří po celém světě. Je nenáročná, nepotřebuje žádné zvláštní podmínky, je chutná, aromatická a zdravá. Obsahuje glukosinuláty příbuzné těm, které se nacházejí v ředkvičkách, vitamíny C, A i kyselinu listovou. Podporuje zažívání, působí mírně močopudně.
Mladé listy rokety se přidávají do salátů, ale i do pomazánek, rizota nebo na pizzu. Můžou se rovněž podusit na olivovém oleji spolu s česnekem a využít jako příloha k masu.

Rukola
Roketa je jednoletá rostlina pěstovaná ze semene. Běžně se vysévá na záhon, roketu si ale můžete dopřát i tehdy, jestli jste pouze majiteli balkónu nebo terasy. Stačí plytká miska do které se vejde alespoň 5 cm vysoká vrstva substrátu. Mimo typickou letničkovou sezónu se dají využít i samozavlažovací truhlíky. Vysévat můžete od března do srpna, naširoko, nebo od řádků. Nesejte moc na husto, rostlinky vytvoří přízemní růžici listů a rozrostou se. Vývoj rostlin je velice rychlý, sklízet můžete již 4 – 6 týdnů po výsevu. Sklízejte jednotlivé lístky, nebo seřízněte celé rostliny pár centimetrů nad povrchem půdy. Snažte se zachovat vzrostlý vrchol – „srdéčko“ rostliny, ta je po takto šetrné sklizni schopna obrazit a přinést další úrodu. Sklízet můžeme pouze do květu – květní stonky jsou tuhé, rostlina v době kvetení mírně nahořklá. Můžete ale vysévat opakovaně pro prakticky kontinuální sklizeň. Dlouhý den a vysoké teploty ale způsobují rychlejší vybíhání rostlin do květu.
PRONTO je odrůda rokety s velice rychlým růstem pro včasné sklizně. Listy jsou jemně vykrajované, aromatické, velice chutné.

Roketa PRONTO

Roketa se dá pěstovat i na buničité vatě z hustých výsevů, podobně jako pro tento účel známější řeřicha. Je vítaným zpestřením jídelníčku v zimních měsících.

Roketa na vate
V posledních letech se pod označením rukola (roketa) forma WILD ROCKET prodávají semínka křezu tenkolistého (Diplotaxis tenuifolia). K záměně českého názvu došlo pravděpodobně pro aromatickou chuť lístků křezu, který rukolu skutečně připomíná. Lístky WILD ROCKET jsou hluboce vykrajované, přes léto se objevují jasně žluté květy. Rostlina je vytrvalá, kůlovitý kořen běžně přečká naše zimy a už brzy na jaře můžete opět sklízet.  Po seřezání ochotně obrůstá a můžete ji sklízet opakovaně.

Křez WILD ROCKET

WILD ROCKET

Rovněž odrůda rukoly WASABI patří mezi křezy, jedná se o křez erukovitý (Diplotaxis erucoides). Jeho silně aromatické lístky chutnají po japonském koření wasabi. 

Křez WASABI

WASABI křez