ŘeřichaŘeřicha, lidově často označovaná jako „začanka, režucha, žerucha“, pochází ze severní Afriky a západní Asie. Byla pěstována jako zelenina již ve starém Egyptě, ve středověku byla součástí královských tabulí.
Řeřicha obsahuje vitamíny a další důležité látky. Zlepšuje krevní obraz, v antice se používala proti kurdějím. Je účinná při ledvinových potížích, při zánětu močového měchýře, na pročištění dýchacích cest a na podporu trávení. V Iráku a Maroku se její semena používají dokonce jako afrodiziakum.
Odrůda DÁNSKÁ je jemná listová zelenina vhodná hlavně k rychlení na buničině nebo v truhlících v zimním a předjarním období. Má lehce palčivou avšak velmi příjemnou chuť připomínající ředkvičky nebo křen.
Vyséváme nahusto do truhlíků, misek či jiných pěstebních nádob. Sejeme na povrch substrátu a nezasypáváme. Výborným pěstebním substrátem je buničitá vata. Udržujeme přiměřenou vlhkost a teplotu 20 oC. Celé rostlinky vysoké 4 – 6 cm odřezáváme těsně nad povrchem substrátu 7 – 14 dní od výsevu.

Vyzkoušejte řeřichovou polévku
potřebujeme: 800 ml zeleninového vývaru, 30 g másla, 75 g řeřichy, 200 ml smetany, 30 g hladké mouky, mletý pepř, 1 šalotka, muškátový oříšek, sůl
Řeřichu a šalotku nakrájíme na kousky. Nakrájenou šalotku necháme na másle zesklovatět, zaprášíme moukou, a když je opražená dozlatova, zalijeme ji vývarem a rozšleháme dohladka. Vaříme asi 20 minut. Řeřichu také povaříme a do vývaru přidáme polovičku smetany, všechno důkladně rozšleháme na kaši a dochutíme solí a pepřem. Zbylou smetanu dotuha ušleháme, polévku jí na talíři ozdobíme a posypeme zbytkem řeřichy.