Ředkvičky a teploty kolem 30 oC nejdou dohromady. Tato zelenina má raději teploty „pokojové“, kolem dvacítky a dostatek vláhy. Proto jsou ředkvičky plodinou jara nebo podzimu. Někdy se ale stane, že léto udeří na ředkvičky na záhonu plnou silou. A tehdy nastane problém - vyšeptávání, praskání, vybíhání do květu.

Letos na Hané neprší. Prostě ne-pr-ší. Se smutkem koukám na meteoradar, jak leje v Čechách i na Slovensku. A říkám si – pošlete nám alespoň kapičku. Ale sucho zde v Březcích, kolem Moravy není fatální. Podzemní voda z jara byla, jenom si pro něj musí rostlina „sáhnout“ hlouběji. Záhony se saláty, ředkvičkami a tykvemi zásadně nezalévám – chci vidět, jak si rostliny poradí. A ony si poradí.

O jednu zkušenost se chci s vámi podělit. Dnes jsem vytáhl bulvičku ředkvičky s kořínkem téměř 30 cm dlouhým. Odrůda KVARTA – přirozeně tetraploidní ředkvička ze staré skupiny „Máslová obrovská“. Až tak hluboko jde ředkvička pro vodu.

Ředkvička KVARTA

Samozřejmě horko a sucho vede i k praskání.

Praskání ředkviček

Vyšeptávání, tvorba dutinek v ředkvičkách je taky ovlivněna vysokými teplotami.

Výborně se nám letos osvědčila odrůda ESTER, kterou jsme jako novinku zařadili loni do sortimentu. Rychlý nástup do tvorby bulviček a drobné listy. Je překvapující, že tak málo listů dovede fotosynteticky vytvořit chutnou bulvičku.

ESTER


Váš Peter Gajdoštin