Venku padají teplotní rekordy a teploměr ukazuje 35 oC ve stínu. Optimální čas na chleba s ředkvičkami!

chleba

Taky je máte zafixovány jako první jarní zeleninu? Jako zeleninu, která má ráda nižší teplotu a roste již tehdy, když sluníčko jenom nesměle lechtá půdu prvními jarními paprsky?
Na některých sáčcích s ředkvičkami najdete ale nápis „celoroční“, prostě označení, že tuto odrůdu můžete pěstovat kdykoli. Tedy – kromě doby, kdy je venku mínus 10 oC. Zkusili jsme proto vyset pár odrůd v termínech, které jsou pro pěstování ředkviček netypické. První výsev byl načasován na 10.4., tehdy jsme měli 7 odrůd. Všechny si ke sklizni kolem 20.5. vedly dobře. Až na CHERRY BELLE, která skutečně rychle vybíhala do květu. Odrůdy ESTER, LADA, VIOLA, DUO, SLAVIA, RAMPOUCH A KVARTA přinesly spolehlivou úrodu. 17.5. jsem dělal další výsev, teď jenom dvě odrůdy – celoroční ESTER a fialovou odrůdu VIOLA. A tyto ředkvičky skutečně „spadly“ dobou předpokládané zralosti do období tropických teplot, které na Hané v posledních dnech vládnou. A navíc do období nejdelšího dne, který u ředkviček indukuje vykvétání. Jak ale vidíte na fotkách, obě si vedly výborně.

ESTER a VIOLA

 
 

ESTER je perfektní, do této odrůdy jsem se zamiloval – slabé olistění a krásná červená bulvička, kulatá a pravidelná. I při vysokých teplotách je struktura vynikající, křehká a šťavnatá.

ESTER

VIOLA má nezaměnitelnou barvu - fialovou. V horkých podmínkách měla jedno specifikum – některé bulvičky byly mírně protáhlé. Na to, že jsem tuto odrůdu vyséval jako kontrolu, u které jsem očekával vybíhání do květu, si vedla nad očekávání dobře. Obě odrůdy nevykvétaly a spolehlivě jsme je sklidili.

VIOLA

Jedno tajemství ale pěstování ředkviček při tropických teplotách má – je to vláha. Když jich mají ředkvičky dostatek, přinesou spolehlivou úrodu. A druhou podmínkou je včasná sklizeň, nenechávejte bulvičky přerůstat.

A že vše není jenom růžové – při zalévání se vám občas stane, že některá bulvička popraská. Ale bylo jich skutečně minimum, méně než jedna ze sta.

VIOLA - některé bylvičky praskaly

A jak vám dokázat, že fotky nejsou z března. No, Mladá Fronta datovaná 23.6.2016 s ředkvičkovým chlebem budiž potvrzením… :o))

ředkvičkový chleba

MF

V půdě je další výsev z 20.6. – 5 odrůd. Dáme vědět, jak si povedou.

Váš Peter Gajdoštin