JAROAL F1Podzimní japonské ředkve z českého šlechtění.

Díky své sladké a lahodné chuti se tato ředkev stala v poslední době velmi oblíbenou zeleninou.

Odrůda JAPANA F1 má středně dlouhé, silně laločnaté listy. Kořeny (bulvy) jsou bílé, dlouhé, válcovité se špičatým až tupě špičatým zakončením a  netrpí houbovatěním. Dorůstají do délky 35 cm, v dobrých půdních podmínkách a na hrůbcích mohou být i podstatně delší. Délka vegetační doby je 80 – 90 dní.

 

JAROLAJAROLA je  odrůda bílé ředkve vhodná pro celoroční pěstování. Je extrémně odolná k předčasnému vybíhání. První evropská odrůda typu DAIKON vhodná i na jarní výsevy. Kořeny jsou protáhlého tvaru, dlouhé 25 - 30 cm. Intenzivně roste, vyžaduje dostatečnou závlahu a lehké půdy.
 
Při pěstování ji zařazujeme jako následnou plodinu po sklizni raných brambor, rané zeleniny apod. Protože tvoří dlouhé bulvy, musí být půda před výsevem řádně prokypřena a připravena. Optimální je i pěstování na hrůbcích. Během vegetace vyžaduje pravidelnou závlahu. Její pěstování je snadné, nesmí se však zapomenout, že v podmínkách dlouhého dne nevytváří bulvy, ale přímo vybíhá do květu. Proto se musí vysévat až ve druhé polovině července, nejlépe do hnízd po 2 – 3 semenech do sponu 40 x 40 cm. Po vzejití vyjednotíme na 1 rostlinu. Velkým problémem na ředkvích jsou květilky. Její larvy tvoří chodbičky v hlavách kořenů a tímto je znehodnocují. Rostlina se napadení květilkou brání a tvoří hořčiny, jinak sladká dužina kořene se tím stává téměř nepoživatelnou. Zachytit nálet květilky v letních měsících je prakticky nemožné. Z tohoto důvodu doporučujeme pěstovat odrůdu JAPANA F1 pod netkanou textilií, mechanicky zabrání muškám květilek v nakladení vajíček na kořenové krčky ředkví.
Ředkve sklízíme je v říjnu a listopadu před příchodem silnějších mrazů. Je vhodná pro přímý konzum i skladování ve sklepech při teplotě 2 – 7 oC. Celou zimu ji můžeme konzumovat přímo nebo využívat v kuchyni k přípravě salátů, obloh apod.