Milí přátelé,

připadá mi to trochu "nefér", psát tu o rajčatech v této turbulentní době, kdy pár set kilometrů od nás zuří válka, padají bomby a umírají nevinní lidé.

Pomáháme jak to jde, alespoň finančně "na dálku".

Ale život jde dál. Dnes nastalo jaro astronomické, za chvíli snad nastane i to zahrádkářské, které nám dovolí vyrazit na zahrádky. Možná už máte zasetou cibulku či hrášek, pokud jsou u vás příznivé podmínky snad i ředkvičky. Ve skleníku už někde rostou saláty či kedlubny. Jaro fakt přijde.

Včera bylo Josefa, tento den se stal v posledních pár letech termínem výsevu rajčat. Vysévávali se dříve, naštěstí ale mnozí pochopili, že není kam spěchat. A nebojte se, když vysejete za týden či za 10 dní, rajčata vám stále dorostou. Před pár lety jsem sel opožděně doručené vzorky až počátkem května. A dorostly, dokonce byly na podzim v lepší formě než ty "seté v termínu". Byly prostě fysiologicky mladší a plodily do pozdního podzimu.

Pro nás se staly bestsellerem rajčata s odolností k plísni. Dvě minulá léta byla vlhčí a plísni se dařilo. A tato rajčata si vedla výborně. Jsou mezi našimi zahrádkáři již 4 roky, jsou již odzkoušená a ověřená. CRIMSON CRUSH F je nejoblíbenější, COCKTAIL CRUSH F1 jej následuje. CONSUELO F1 je úrodné koktejlové rajče s plody 40 g těžkými. Odolnost je o "kousíček" slabší než u dvou předchozích, vyvažuje to ale výnosem a chutí. Letošní novinkou s velmi vysokou odolností a perfektní chutí je třešňové RUBYLICIOUS F1. Můj favorit z loňských pokusů!

RUBYLICIOUS

Ne každé odrůdě se podaří dostat na první stránku "módního časopisu", tím myslím Zahrádkáře. RUBYLICIOUS tam letos byl.

RUBYLICIOUS na obálce Zahrádkáře

Na závěr jenom krátký komentář. 

Setkal jsem se letos s několika "stížnostmi" na cenu těchto rajčat. Ano, je to jiná kategorie rajčat a cena při balení 10 semínek je 55,- Kč. Dostal jsem pár nevybíravých mailů, s tím, že je cena strašně vysoká a neadekvátní počtu semen. A já nevěděl co pisateli slušně odpovědět. Srovnatelné odrůdy z Německa se prodávají za 110 - 130 Kč za sáček.

A navíc, u těchto odrůd je dobré si uvědomit, že ušetříte na postřicích. Ty jsou běžně v řádu stokorun. A to ani nemluvím o tom, že je lépe postřiky nepoužívat. A přesto budete sklízet pro sebe, své děti a svá vnoučata zdravá rajčata. A chutná!

Váš Peter Gajdoštin