Vodnice byla starou plodinou hijnľ pěstovanou před objevením Nového Světa. Dnes se již z českého jídelníčku téměř vytratily. V Asii jim ale patří významné místo. Za poslední desetiletí zde byly vyšlechtěny odrůdy s jemnou a křehkou dužinou a nasládlou chutí. Takovou zajímavou novinkou je odrůda PRIMERA zařazená do kolekce CHUŤ ASIE. Tato  bělomasá odrůda „asijského typu“ je vhodná pro přímý konzum, tepelnou úpravu i ke skladování. Ploše kulovitá bulva je na temeni fialová a ke kořeni přechází do bílé barvy.


Vodnice je nenáročnou plodinou jak na půdu, tak na teplotu. Nejlépe se jí daří za teploty 12-20 0C, vyšší teplota potlačuje růst kořenů. Klíčí už při teplotě 5 0C. Snáší bez poškození mrazy i
do -8 0C.


Vysévejte na jaře v březnu až dubnu nebo jako následnou plodinu v červnu až srpnu do řádků 0,2-0,4 m od sebe. V řádcích vyjednoťte na 10 až 14 cm. Výsevek je 2 až 3 gramy na 10 m2.  Pěstuje se vždy z přímého výsevu. V našich podmínkách lze během vegetačního období dosáhnout až tří sklizní. Z jarního výsevu se sklízí v červnu, případně v červenci, z letních výsevů v říjnu a listopadu. Při sklizni se odstraní nať, ale srdéčko se ponechává.