Monarda citriodora

BergamoUměli byste zařadit tuto květinu podle obrázku? Asi těžko. Ano, patří do čeledi hluchavkovitých. Její poschoďovité přesleny květů jsou skutečně výjimečně krásné. Když se k nim přidá výrazně kontrastní červenofialová barva a kompaktní růst, výsledek se jmenuje BERGAMO.

 

 

 

 

 

Není tak časté aby se do sortimentu letniček dostal úplně nový druh. Monarda citriodora, zavinutka, byla až dosud pěstována jenom několika nadšenci pro suché květy. Její stonky jsou ale vysoké a v průběhu pěstování mají tendenci se rozklesnout. Tento nešvar původního druhu překonává až novinka, odrůda BERGAMO s kompaktním nízkým růstem a pevnými stonky. Poschoďovité přesleny květů ve výrazně kontrastní červenofialová barvě zaujmou nejenom na záhoně ale i v kytici nebo ikebaně. Ne náhodou se BERGAMO pyšní oceněním evropských šlechtitelů FLEUROSELECT GOLD MEDAL. Získala jej pro rok 2008. Voní i celá rostlina, po citronu, jak je poznat již z druhového jména citriodora. Barevné listeny květů zdobí rostlinu i dlouho po odkvětu a celé stonky s květy se výborně suší.

Moanrda BERGAMO

Pěstování monardy BERGAMO je jednoduché. Semena vysejte v průběhu března až dubna a na záhon vysaďte mladé rostlinky po posledních mrazících. Plné slunce a kvalitní propustná půda, to má BERGAMO ráda.

BERGAMO

BERGAMO