Je pro vás chuť cibule příliš ostrá? Pak máte možnost sáhnout po póru, zelenině ze stejné rodiny, ale s chutí mnohem jemnější. Pokud jste póru podlehli a využíváte ho v kuchyni, nemusíte se spoléhat na ten, který koupíte v obchodě. Určitě ho zvládnete vypěstovat i na své zahrádce. Když zvolíte správně odrůdy, můžete sklízet od léta do pozdního podzimu, zimní póry vydrží na záhoně až do jara.

Pórek je starou kulturní rostlinou pocházející pravděpodobně z oblasti Přední Asie. Už v druhém tisíciletí před Kristem se pěstoval v Egyptě a později v Mezopotámii. Znali ho staří Římané, kteří mu dávali pro jemnější chuť přednost před cibulí nebo česnekem. Dnes je pór rozšířen po celém světě a například ve Walesu je jedním z národních symbolů.

Pórek patří do skupiny cibulových zelenin a je příbuzný cibuli, česneku nebo pažitce. Netvoří ale typické kulovité cibule, konzumní částí jsou spodní části plochých listů, které tvoří dlouhý cylindr, označovaný pro svůj tvar jako "stvol". Tento je někdy ve spodní části mírně rozšířený, zřídka můžete najít při bázi i dceřiné cibulky. Pórek je dvouletá rostlina, v druhém roce vykvétá velkým kulovitým květenstvím podobným cibuli.

Nejkřehčí konzumní částí je právě vybělený stvol, v kuchyni se využívá i světlezelená část pod listy. Už méně často, což je ale škoda, se používají listy, které jsou sice tužší, můžete je ale podusit nebo povařit v polévce. Pórek obsahuje, podobně jako cibule či česnek, sirné látky s antimikrobiálním účinkem, minerály i vitamíny. Je zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B i beta karotenu. Obsahuje kyselinu listovou, vápník, železo, mangan i hořčík.

pór

Na zahrádkách se pěstují dva typy póru. Letní póry mají dlouhý vybělený stvol dosahující 30 - 40 cm, sklízejí se v průběhu léta a podzimu. Zimní pór má vybělené část kratší, zato ale širší a vyznačuje se výbornou odolností k nízkým teplotám, na zahradě obvykle vydrží až do jara.

Pórky

Pórek je rostlinou náročnou na živiny, proto pro něj vyberte na zahradě úrodný, dobře vyhnojený záhon ve "staré síle". Obvykle pěstujeme pórek v druhé trati, nejlépe mu vyhovuje neutrální půdní reakce a lehčí, propustné půdy. Poloha pro pěstování by měla být záhřevná, ale otevřená. Rostliny jsou náročné na dostatečnou závlahu.

Založení porostu je základem vašeho budoucího úspěchu. Když chcete mít letní pórek na sběr v průběhu prázdnin, musíte mu natáhnout vegetační sezónu do jara. Předpěstujte si sazenice z únorových nebo březnových výsevů, prostokořenné, nebo ze sadbovače. Silnou, zdravou sadbu můžete vysazovat již v dubnu do sponu 40 - 50 x 10- 20 cm. Doporučuje se vysazovat do rýh a následně nahrnout, abyste dosáhli co nejdelší stvol. Praktické zkušenosti s moderními odrůdami ale ukazují, že pokud jsou vysazeny mírně hustěji, mají tendenci i bez nahrnování vytvořit dlouhou bílou část.
Zimní pór můžete vyset přímo na záhon v květnu až červnu. Po vzejití a zesílení sazenice protrhejte nebo rozsaďte. I u tohoto póru ale doporučujeme předpěstovat sazenice. Sběry začínají listopadu. Roste ale i na jaře příštího roku, kdy ještě dorůstá a mohutní. Zimní pór má kratší stvol a na nakopčování nereaguje tak výrazně, jako letní odrůdy.

sazenice póru 1

sazenice póru 2

GOLEM je spolehlivý poloraný pór určený pro letní a podzimní sklizně. Rostlina je středně vysoká se vzpřímenými listy a dlouhou konzumní části dorůstající 30 - 35 cm.

GOLEM

STAROZAGORSKI KAMUŠ je letní pórek na sběr od srpna do října. Vyniká vyběleným stvolem dlouhým až 50 cm. Vegetační doba od výsevu je 170 - 180 dní.

STAROZAGORSKI KAMUS

TITUS je vysoce výnosná odrůda, určená pro podzimní sklizeň s možností přezimování. Spolehlivě snáší mrazy do -12 ° C. Listy jsou dlouhé, tmavě modrozelené, vzpřímené. Konzumní část je hrubá, dlouhá 20 ─ 25 cm.

TITUS

ELEFANT  je zimní pór dorůstající výšky 65 - 85 cm. Má rozložité, tmavě zelené, silně ojíněné listy. Konzumní část stvolu je dlouhá průměrně 10 cm, široká 3 - 6 cm, na průřezu kulatá, pevná.

Noční můrou pěstitelů póru je vrtalka pórová (Napomyza gymnostoma), která napadá i další cibuloviny. Napadené rostliny mají provrtané stvoly, často se rozpadají, odpadávají listy, různé žloutnou, jsou deformované a na bílé části jsou viditelné hnědavé provrtané chodbičky. Následně mohou poškozené části zahnívat. Takový pórek samozřejmě nemůžete skladovat, ale vada způsobená škůdcem nebrání ve zpracování. Rostliny očistěte, odstraňte postižené části a zbytek po nakrájení spotřebujte nebo zamrazte. Škůdce mívá dvě generace, první zjara a potom se znovu objevuje po deštích a ochlazení koncem léta, v srpnu. Přezimují kukly, za mírné zimy mohou přezimovat i larvy a od dubna nalétávají mušky, které kladou vajíčka. Chemická ochrana proti tomuto škůdci je problematická, porost ale můžete chránit bílou netkanou textilií. Na krajích ji dobře utěsněte, nechte ji ale dostatečně volnou, aby měli rostliny prostor pro růst. Přes léto textilii odstraňte, v polovině srpna byste ale měli zakrytí zopakovat.

Uchovávání pórku
Pórek je zeleninou, kterou můžete sklízet ze zahrady do pozdního podzimu, často až do jara. Podmínkou pro pozdní zimní sběry je dobré plánování a umístění záhonu s pórkem tak, aby vám při podzimním rytí rostliny ponechané na záhoně nepřekážely. Pokud musíte pór ze záhonu vybrat, vyryjte jej i s kořeny, zkraťte je, stejně tak i listy. Uložte do pařeniště nebo do sklepa. Rostliny můžete nastojato založit i do vyšší přepravky. Kořeny zasypte kůrou nebo kompostem, který udržujte rovnoměrně vlhký. S takto uskladněnými póry se dá dobře manipulovat, můžete je mít v chráněné části zahrady, nebo v blízkosti kuchyně, kde je zpracováváte. Rostlinám nevadí krátkodobé promrznutí, před silnými mrazy je chraňte v kůlně, či ve stodole.

Založení póru

založení póru 2