Globalizace zasáhla nejenom svět lidí, ale i svět květin. Kamkoliv jdete, všude najdete petúnie. Jsou populární obzvláště v oblastech s teplým a suchým létem, které dá vyniknout kráse jejich květů. Vzpřímený i přepadající růst, kompletní škála barev v mnoha vzorech, plnokvěté i třepenité formy - to vše nám umožňuje najít každým rokem mezi petúniemi něco nového. Pak se Vás ale prodavač v zahradním centru zeptá – chcete grandiflory, multiflory, miliflory, surfínie… nebo dáte přednost přirozeně zakrslým petúniím? A vy koukáte a zapomenete zavřít pusu. Nakonec ukážete prstem – tamty. Chcete se stát pro další nákupy či pěstování odborníkem na petúnie? Nebo alespoň poučeným laikem? Přinášíme Vám malého průvodce jejich světem.

Záhon petuniíV krajinách českých i v blízkém okolí jsou petúnie vnímány jako „balkónovky“ - květiny vhodné do truhlíků či větších nádob, na terasy, balkóny, lodžie. Stačí ale zajít více na jih a již v Maďarsku Vás překvapí množství petúnií v předzahrádkách a parkových výsadbách. Spojené státy rovněž vnímají petúnie jako významnou záhonovou květinu.

 

 

Petúnie patří do čeledi lilkovité (Solanaceae), jsou příbuzné tabáku a pochází ze stejné „rodiny“ jako brambory, rajčata, papriky či lilky. Kulturně pěstované petúnie jsou označovány jako Petunia x hybrida. Z 37 původních středoamerických druhů se na jejich vzniku podíleli pouze dva – bílá Petunia axillaris a fialová Petunia iontegrifolia. První kultivary se objevily v evropských zahradách až kolem roku 1850. Začátky šlechtění probíhaly ve Francii, Anglii a později v Německu. Díky výborné schopnosti zakořeňování z bylinných řízků se první odrůdy množily vegetativně a prakticky zachovávaly vlastnosti mateřské rostliny. Pouze později se šlechtění soustředilo na stabilizaci odrůdových znaků při množení osivem. Období boomu petúnií začíná rokem 1950, kdy byly uvedeny na trh první hybridní odrůdy. Intenzivní šlechtění vedlo k nahrazení původně otevřeného habitus rostlin keřovitým, více kompaktním, který lépe odolává nepřízni počasí. Postupně se vyprofilovaly dvě zřetelně odlišené skupiny petúnií  - grandiflory (velkokvěté) a multiflory (mnohokvěté).

Grandiflory mají velké květy (10 – 12 cm v průměru) a jsou obzvlášť vhodné do chráněných lokalit, na balkóny či terasy. Nesnáší deštivé a větrné počasí, i když nová série STORM je v tomto směru průlomem.

grANDIFLORA

Multiflory mají menší květy, ale zato ve větším množství. Lépe a rychleji regenerují po poškození větrem a špatným počasím. Mají lepší odolnost jednotlivých květů k dešti, částečně díky silnější voskové epidermální vrstvě květu, která odpuzuje vodu. Tento typ byl pro svoje menší květy často opomíjen. Šlechtění ale vedlo téměř ke smazání rozdílů mezi oběma skupinami. Nové multiflory (někdy označované jako sk. floribunda) se velikostí květů blíží petúniím velkokvětým. 

mULTIFLORA

Poslední desetiletí bude později označováno jako doba druhého boomu petúnií. Škatulky grandiflora a multiflora nestačí, na scéně se objevuje skupina miliflora, petúnie s velkým převisem (surfínie), nebo naopak přirozeně zakrslé petúnie.

POZDRAV Z JAROMĚŘEFimbriata je skupina s třepenitým okrajem koruny květu (odrůda POZDRAV Z JAROMĚŘE)

 

 

 

 

 

FLORE PLENAFlore plena  je skupina s květem plným. Plnokvěté petúnie mají jednu specifiku – zaujmou zajímavým detailem květů, je jich ale na rostlině menší množství. Odrůda DUO DOUBLE F1 částečně bortí toto negativum, v bohatosti kvetení šlape na paty svým jednoduše kvetoucím sestrám. Květy jsou stoprocentně plnokvěté ve výrazných, sytých barvách.

 Přirozeně zakrslé petunie se vyznačují genem způsobujícím kompaktní růst – rostliny mají silně zkrácené internodia a jsou doslova obaleny záplavou květů. Jsou ideální pro menší terasy a balkóny a všude tam, kde nechcete vystavovat rostliny na obdiv sousedům, ale chcete se sami těšit jejich krásou. Odrůda MAMBO F1 (multiflora) je dostupná nově i českým zahrádkářům. Výborně odolává nepřízni počasí.

MAMBO F1
  
Ptunie s velkým převisem bývají běžně nazývané surfíniemi, i když se původně jednalo o název první skupiny petúnií tohoto typu. Dlouho se šlechtitelům petúnií nedařilo stabilizovat skutečně převislý typ růstu. Až když oprášili starý způsob množení petúnií řízkováním, udělaly surfínie skutečnou díru do světa. Je to již pár let, co purpurové kaskády prvních Surfínií okupovaly okna po celé Evropě i Americe. Slabou stránkou vegetativního množení byl přenos virových a bakteriálních chorob i citlivost na nevyrovnaný pěstební substrát, zvlášť na nízký obsah železa v něm. Tyto nectnosti odstranily nové, semeny množené odrůdy. Osivem se virové ani houbové choroby nepřenáší a množení je mnohdy levnější.
PURPLE VELVET F1VELVET SALMON SHADES F1Ve šlechtění tohoto typu petunií nezůstávají pozadu ani čeští šlechtitelé s novinkami PURPLE VELVET F1 (intenzívně fialová) a VELVET SALMON SHADES F1 (lososově růžová) z dílny bratrů Černých. Vynikají bujným růstem a převisem dosahujícím více než 1 m. Množství květů po celém povrchu rostliny a kvetení až do pozdního podzimu jsou jejich konkurenční výhodou.

 

 Krásnou převislou petunií dostupnou i českým zahrádkářům, je WONDER WAWE BLUE F1, skutečně tmavě modrá převislá petúnie, ověnčená titulem FLEUROSELCT GOLD MEDAL.

WONDER WAVE BLUE F1

Zvláštní barevné kombinace

starSTAR (hvězda) – tvar bílé hvězdy v květu (podélné pruhování)

 

 

 

PICOTEE PICOTEE - odrůdy s bílým okrajem květu
 

 

 

 

  MORNMORN – petunie se světlým jícnem květu. Bělavý sřed nejlépe kontrastně vynikne u tmavých květů, proto je většina odrůd této kobinace červených, růžových a fialových.
 

 

ORCHID HVEZDAODRŮDY S ORCHID HVĚZDOU - s výraznou tmavší žilnatinou na světlejším pozadí květu, jsou zastoupeny hybridy firmy Černý z Jaroměře – NORA, KLAUDIA, BRIGITTA.

 

 

Hozenou rukavicí pro šlechtitele petúnií je co „nejžlutější“ květ. Skutečně žlutá byla dlouho nedosažitelná, většina takzvaně žlutých odrůd je pouze bělavě žlutá. Průlomem je kultivar PRISM SUNSHINE vítěz ocenění FLEUROSELECT a ALL AMERICA WINNERS. V jasně žluté barvě mu na paty šlape předloňská česká novinka - velkokvětá odrůda ZÁŘE. Vytváří vitální, košaté rostliny odolné proti nepříznivému počasí a svou unikátní sytě žlutou barvou se řadí mezi špičku světových sortimentů. Novinka ve světě je k dispozici i českým zahrádkářům.

ZÁŘE F1

Zvláštní skupinou zařazovanou dříve do rodiny petúnií jsou odrůdy známé jako MILION BELLS. Správně jsou označovány názvem Calibrachoa a botanicky byly nedávno vyčleněny z rodu Petunia do samostatného rodu. Nic jim to ale neubírá na kráse. Vynikají keříčkovitým nebo převislým typem růstu, rostliny jsou obaleny drobnými, 1- 2 cm velkými květy v široké škále barev. Calibrachoa je množena pouze řízkováním a můžete ji na jaře najít jako mladé sazenice v zahradních centrech. Barevné série CALLIE, DREAMS či CELEBRATION nabízí snad všechny barvy, které si umíte představit. Tato rostlina je ideální do sesazovaných nádob s jinými letničkami, vznikne ale i samostatně v závěsných košících. Nebojte se sesadit více barev Calibrachoi do jednoho závěsu, získáte veselou letní kombinaci, která nebude působit kýčovitě.

Pěstování petúnií ze semen není složité. Vyséváme v únoru až březnu na povrch kvalitního výsevného substrátu. Nezasypáváme, světlo podporuje klíčení. Udržujeme teplotu 20 – 22 oC a vysokou vzdušnou vlhkost. Po vyklíčení více větráme abychom zabránili padání klíčních rostlin. Po 10 – 14 dnech teplotu snížíme na 16 - 18 oC  a rostlinky přepikýrujeme, později přesadíme do malých květináčů. Snížením teploty zabráníme vytahování rostlin, pomaleji rostoucí sazenice budou kompaktní a košaté. 
Semena petúnií jsou velice drobná, v jednom gramu jich je až 10.000. Osivo některých odrůd se proto prodává ve formě pelet, což usnadňuje přesný výsev. První zálivka pelet musí být dostatečná, aby obal z inertní hmoty na semeni praskl. Pelety nezasypáváme, substrát ale udržujeme rovnoměrně vlhký aby pelety neproschly.
Petúnie milují slunce. Dopřejte jim kvalitní substrát s pH 6-6,5 a s dostatečným obsahem hořčíku a vápníku. Komerčně jsou již dostupné substráty pro petúnie a surfínie. Pravidelné hnojení je podmínkou získání výstavních rostlin.

To nejlepší na závěr – květy petúnií jsou jedlé. A jak vidíte, chutnají i králíkům. Tahle samička tvrdí, že růžová barva je nejlepší…

 KRÁLÍK A PETUNIEOKOUSANÉ KVĚTY

Tipy:

Petunie patří již několik desetiletí k 5 nejprodávanějším balkónovým květinám.

Vypěstujte petúnie v samozavlažovacích truhlících. Jsou zvlášť vhodné pro petúnie s velkým převisem (typ „surfinií“). Za chladných a vlhkých dní nezapomeňte omezit zálivku a snížit hladinu vody v truhlíku.

Odstraňování odkvetlých květů včetně semeníku podporuje bohatost kvetení.