Do Evropy přišla pažitka z Asie, z okolí sibiřského Bajkalu, kde se považovala za mocné afrodiziakum. U nás tvořila součást kytičky tzv. spanilých bylinek, které se v lidové kuchyni dávaly do polévek, omáček, o svátcích i pod maso. Jídlu nejen vylepšily chuť, ale dodávaly mu i důležité výživové látky. Proto také nesměla pažitka chybět na Zelený čtvrtek ve velikonočním jídelníčku.

Charakteristická vůně pažitky pochází od alicinu, který se uvolňuje z glykosidu allinu. Typickou chuť jí pak dávají éterické oleje vázané se sírou. Pažitka je cenným zdrojem minerálů, hlavně vápníku a draslíku. V pažitce jsou také bohatě zastoupeny vitamíny skupiny B a karoten.    Vitamínu C je v pažitce mezi 50 až 100 miligramy ve 100 gramech, třikrát víc než v rajčatech.

Pažitka je vytrvalá rostlina. Nemá ráda písčité a suché půdy. Vyžaduje záhřevné polohy a kypré hlinitopísčité půdy bohaté na humus. Pažitka je ploduinou druhé trati. Je ideální zeleninou k zimnímu rychlení.  Osivo vyséváme od března do srpna mělce do hnízd. Můžeme též předpěstovat sadbu z výsevu únor – duben, s výsadbou od dubna do května po 20 rostlinách do hnízda. Pěstební spon je 20 x 20, tj. 250 hnízd na 10 m2, nebo řádky 30 cm. K rychlení používáme trsy vyryté na podzim, které se po kratším promrznutí přenášejí do skleníku.

ERECTAERECTA je raná, vysoce výnosná odrůda se vzpřímenou pevnou natí. Až dosud se nejpevnější natí vyznačovala odrůda PRAGA. Tato vlastnost, zdánlivě bezvýznamná, je důležitá při rychlení pažitky v květináčích. 
ERECTA má pevné, tmavě zelené listy s jemným pažitkovým aroma. Chuť je vyvážená, jemná, není příliš palčivá a ostrá, hodí se i do pomazánek určených na “společenský večírek“.

 

PRAGAOdrůda PRAGA (dříve PRAŽSKÁ) je raná, vysoce výnosná odrůda velmi vhodná i k rychlení. Vyniká vysokým obsahem vitaminu C. Listy jsou silnější, delší, tmavozelené, ostřejší chuti. Vegetační doba do první sklizně z volných ploch je 120 dnů, při rychlení 25 – 30 dnů.

 

JEMN8Třetí do party - odrůda JEMNÁ má jemné listy, které se v květináči rozklesávají.

 

 

 

 

 

TIPY:
Pažitka vydrží v chladničce několik dní, když se propláchne pod tekoucí studenou vodou, nechá okapat a pak zabalí do alobalu. Před použitím se rozbalí, nakrájí potřebné množství a znovu zabalí.

Pažitka se dá dobře zamrazit. Posekanou ji můžeme zamrazit společně s kostičkami celeru, petržele a mrkve jako polévkovou zeleninu.

Pažitka je ideální rostlinou do „jedlé okrasné zahrady“. Zjara přinese první zeleň na chleba se sádlem, v létě ozdobí záhon fialovými hlavičkami svých soukvětí.

pažitkaKvěty pažitky, které většinou odstraňujeme jsou rovněž jedlé. Můžeme jimi ozdobit saláty, nebo je mírně podusit na čínu.