Zelenin, které můžeme v kuchyni zužitkovat snad všemi způsoby, není mnoho a tykve jsou v tomto ohledu vzácnou výjimkou. V naší kuchyni se nejčastěji zpracovávají proslazováním, kandováním nebo zavařováním mladých plodů do sladkých i sladkokyselých nálevů. Jednou z morfologických skupin tykví jsou patizony. Patří k tykvi obecné (C. pepo), jsou křížitelné s cuketami, špagetovou tykví, i některými okrasnými tykvičkami. Sklízíme mladé diskovité plody, které nakládáme nebo zpracujeme jako cukety. Starší, vyzrálé plody s pevnou slupkou můžeme skladovat do konce roku.

 

DelikatesDELICATES je odrůda keříčkovitého vzrůstu, slabě větvící, s tmavě zeleným listem. Plod je bílý, diskovitý, dužnina smetanově bílá, kompaktní. Při pravidelných sklizních vyniká vysokou násadou mladých plodů a velmi dobrým zdravotním stavem. Vegetační doba je 70 dní do první sklizně. Sklízíme od poloviny července do září.

 

Sunny Delight F1Zvláštností v našich končinách je odrůda SUNNY DELIGHT F1.  Plod této odrůdy je žlutý a vyniká jemnou dužninou s delikátní chutí.

 

 

 

 

Kdysi bývalo pravidlem, že se tykve pěstovaly výhradně na kompostě. Měly tam dostatek živin a často se rozrostly do širokého okolí. Dnes doporučujeme pěstovat tykve tam, kde nebudou utlačovat ostatní rostliny a v půdě najdou dostatek organických látek bohatých na dusík. Jestliže takovou „záživnou“ půdu na zahradě nemáte, bude nutné dodat pořádně rozleželý kompost, chlévský hnůj nebo doplňovat průběžně živiny speciálním hnojivem pro plodové zeleniny. Stejně náročné jsou tykve na zálivku. Mají rády stálou vlhkost půdy a zalévat raději méně, ale častěji.