Sortiment květin na našich zahrádkách se postupně mění. I když jsou astry stále květinou nejoblíbenější, mnozí zahrádkáři od jejich pěstování upouští. Je to hlavně pro jejich náchylnost k fusakovému vadnutí. Místa aster na mnoha záhoncích zabírají ostálky. Vyznačují se dlouhým a neúnavným kvetením, spoustou barev, širokým uplatněním na záhoně, v nádobách i k řezu. Obrovským plusem ostálek je jednoduché pěstování i přitažlivost pro motýly a včely.

Ostálka lepá (Zinnia elegans) je v rodu Zinnia nejrozšířenější. Je tou květinou, kterou si pod pojmem ostálka představíte – vyšší rostliny s oválnými listy a velkými květy. Škála barev zahrnuje téměř všechny odstíny barevného spektra, pouze modrá zůstává pro ostálky, stejně jako pro růže nebo tulipány, stále tabu. Nejoblíbenější jsou ostálky jiřinkokvěté s velkými klenutými květy. Spektrum odrůd je skutečně široké – ORIOLE (oranžová), CHERRY QUEEN (červená), LUMINOSA (růžová), CANARY BIRD (žlutá) či NINA (bílá). Odrůda ENVY přidala svou výjimečnou zelenobílou barvou ostálkám další rozměr. Směs PEPERMINT STICS má velké, plné a žíhané květy v pastelových barvách. POPART GOLDEN AND RED má květy dvoubarevné - zlatožluté s červeným žíháním.

Letošní novinkou je ostálka pro skutečné zahrádkářské labužníky – QUEEN LIME RED. Když jsem ji poprvé uviděl na pokusech v Holandsku, myšlenka byla jediná – tu musím do sortimentu mít. Trvalo to 4 roky, než holandští šlechtitelé vyrobili dostatek osiva pro všechny zájemce. Ostálka QUEEN LIME RED vyniká úchvatnou kombinací růžové barvy se světle žlutým, citronovým středem. Vždy když koukám na jakoukoli její fotku, říkám si – ale naživo je ještě hezčí. Rostliny jsou vzpřímené a silné, květy vyniknou v záhoně i ve váze.

Ostálak QUEEN LIME RED

Tipy:
V průběhu vegetace jsou ostálky téměř bezúdržbové rostliny. Nejsou příliš náročné na živiny ale přihnojení jednou až dvakrát za vegetaci jim prospěje. Nebojte se řezat květy do váz – podpoříte tím větvení rostliny i další růst. Květy řežte tehdy, když se začíná tvořit pyl, tj. v době když jsou již plně vyzrálé. Řežte je po ránu, když jsou buňky pletiv nasyceny vodou. Ihned po uříznutí ponořte květy do kbelíku s vodou. Komerční výživa pro řezané květiny prodlouží jejich životnost až na dvojnásobek.

Rostliny cínií mají pevné stonky, vysoké velkokvěté formy ale můžou trpět vyvracením rostlin a někdy vyžadují oporu.

Velkokvěté ostálky profitují z odstraňování odkvetlých uvadlých květů. Zabráníte tvorbě semen, podpoříte další kvetení a ve vlhkém počasí odstraníte zdroj šíření houbových chorob.

Ostálka QUEEN LIME RED 2