Někteří již mají vyseto, ale pro většinu, kteří časují výsadbu sazenic okurek salátovek k rychlení do skleníku či folníku na konec dubna, je optimální čas pro výsev.

MINISPRINT F1Z odrůd si můžeme vybrat oblíbenou krátkoplodou odrůdu MINISPRINT F1. Je to partenokarpická  salátovka s čistě samičím kvetením. Délkou plodu patří mezi moderní typ tzv. minisalátovek. Plody jsou geneticky nehořké, středně zelené, lesklé, délky 15 - 17 cm. Je určena pro pěstování ve sklenících a vytápěných fóliových krytech. Rostliny jsou vzrůstné, silně obrůstají. Vegetační doba je 63 dní, celková doba kultury 130 - 160 dní. Pro dosažení optimálního výnosu doporučujeme do 3. - 4. nodu odstranit boční letorosty a od 4. - 5. nodu zaštipovat boční letorosty za 2. listem. Odplozené letorosty odstraňovat.

FORMULE F1Zástupcem salátových okurek se středně dlouhými plody (16 - 24 cm) je FORMULE F1. Plody má tmavozelené, bez krčku. Je  raná, určená pro celoroční pěstování ve sklenících a fóliovnících. Netrpí deformováním plodů. Doporučujeme ji pro pěstování ve fóliových krytech, kde poskytuje velmi rané sklizně.

SUPERSTAR F1Milovníci dlouhých hadovek mohou zvolit mezi odrůdami SUPERSTAR F1 a VISTA F1.  Je to partenokarpická salátová okurka se 100% samičích květů. Středně až velmi vzrůstné rostliny nesou středně zelené nehořknoucí plody délky 35 - 40 cm. Tuto odrůdu doporučujeme pěstovat ve sklenících. 

 

EMILIE F1Hadovka EMILIE F1 je raný až poloraný partenokarpický hybrid okurky salátové, vhodný pro pěstování ve vytápěných i nevytápěných rychlírnách. Rostlina je středně vzrůstná, plod krátký až středně dlouhý, v tržní zralosti středně až tmavě zelený, lesklý, bez žebernatosti, nehořký. Délka plodů je 20 – 21 cm.

 

Z polních typů je možno vysévat odrůdy LILI  F1 a CHEER F1.     


Doporučení pro předpěstování sadby: Výsev se provádí do truhlíků s výsevním substrátem nebo lépe inertním agroperlitem. Za 7 – 10 dní mají rostliny rozložené děložní lístky a přesazují se do sadbovačů nebo květináčů. Optimální je použití sadbovačů o průměru 6 - 8 cm. Po dvou až třech týdnech má sadba 1 – 3  pravé listy a je připravena k výsadbě. Optimální teplota pro předpěstování je 15 – 20 oC.