Děje se letos něco divné?
Nebo je to jenom přirozený průběh počasí?
Už jsme psali o tykvích a shazování mladých plodů u nich.

Dalším problémem, který letos zahrádkáře trápí, je nadměrné odnožování kukuřice. Ta cukrová, sladká nebo supersladká, se stala nedílnou součástí českých zahrádek. Je obvykle nižší, má jeden stvol s jednou nebo dvěma palicemi.
Letos ale „obrůstá“. Na spodní části stonku se objevují dva, někdy i tři menší stvoly. Výjimečně vyrůstají od země stvoly 3 – 4. Děje se to nejen na zahrádkách, stejným způsobem obrůstá i polní kukuřice na okolních širých lánech.

odnožující kukuřice


Co s tím? Je to pouze vada krásy, nebo má zahrádkář zakročit?
Poradili jsme se s člověkem, který kukuřici zasvětil celý život – Ing. Izakovičem z Trnavy, otcem sladkých a supersladkých kukuřic, které Semo ve svém sortimentu nabízí.

„Pokiaľ sú na spodnej strane rastliny menšie výhony, nechajte ich tam a nezasahujte do rastu rostliny“, radí pan Izakovič. „Všade okolo sú spóry snetí a je riziko nákazy, ktorá može preniknúť do rán po odlomených výhonoch. Pokiaľ sú výhony malé, zakrnejú, hlavný stvol im urastie a prinesie normálnu úrodu.“

odnož na kukuřici

„Pokiaľ ale rastú 3 alebo 4 rovnocenné výhony, musíte zasiahnuť“ znie rada p. Izakoviča. „Kukurica má pomerne plytký koreňový systém, který by nedokázal uživiť 3 – 4 stvoly. Tieto by strádali a nepriniesli žiadnu, alebo len minimálnu úrodu“.

silné stvoly