Jsou letničky, které kvetou v plné nádheře dva týdny, jsou i také, které kvetou naplno měsíc. Je pár těch, které kvetou po celé léto. A pak jsou aksamitníky. Letničky, které vyrostou stejně začínajícímu záhradkáři i zkušenému pěstiteli. A kvetou stále. Ne nadarmo jsou v katalozích uváděné pod nálepkou „easy to grow“ – jednoduché k pěstování.

Tagetes patula MIX

Tak jako architekt zahrady potřebuje kosterní dřeviny -  ty, které budou celou kompozici držet, tak tvůrce květinového záhonu potřebuje květiny, které budou na svém místě spolehlivě kvést po celé léto. A právě zde mají aksamitníky nezastupitelné místo.
Lidově jsou aksamitníky nazývané „afrikány“. Pozor ale, klamou tělem. Tato letnička pochází s Mexika a latinské Ameriky, Španěli byla dovezena do Evroyp a na jihu Španělska a severu Afriky zplaněla. A zde učarovala botanikům a zahradníkům, kteří ji zavedli do kultury. Správně by se tedy mělo afrikánům říkat „amerikáni“.
 

Dá se ještě napsat něco nové o této „notoricky známé“ květině?  Mnozí záhradkáři s ní začínali, pak jí byli „neverni“ se spoustou jiných květin, většina se k ní ale opět vrací. Pěstování aksamitníků je skutečně jednoduché. Sadbu bez problémů vypěstujete za oknem, ve skleníčku nebo v pařeništi. Aksamitníky mají rychlý růst a rychlý nástup do kvetení, nechte si proto pro předpěstování sadby přibližně měsíc. Ven se vysazují až po „zmrzlých“, vyset proto stačí počátkem dubna. Je možný i výsev přímo na záhon s následným vyjednocením, nebo rozsazením mladých rostlinek.

Odrůd aksamitníku je nepřeberné množství. Mnohokrát jsou velice podobné odrůdy prodávané pod různými názvy. Pěstované aksamitníky patří ke třech druhúm:
Aksamitník rozkladitý – Tagetes patula
Aksamitník vzpřímený – Tagetes erecta
Aksamitník drobnokvětý – Tagetes tenuifolia (T.signata)

Akssamitník rozkladitýNejrozšířenějším druhem je aksamitník rozkladitý – Tagetes patula. Tvoří nízké, bohatě větvené keříky s hluboce vykrajovanými listy. Rozlišujeme jednoduché a plnokvěté odrůdy. K nejtypičtějším zástupcům jednoduchých odrůd patří NAUGHTY MARIETTA s mahagonově zbarvenými okvětními plátky. Novinkou letošní sezóny je poloplná odrůda JULIETTE, která má každý korunní plátek oranžovo-žlutě flekatý. Plnokvětých aksamitníků rozkladitých jsou stovky odrůd v desítkách sérií. Každá série obsahuje odrůdu žlutou, oranžovou, mahagonovou a barvu medově oranžovou, označovanou jako „honeycomb“. Vyzkoušejte například spolehlivou nízkou a kompaktní sérii PETIT s odrůdami PETIT YELLOW a PETIT ORANGE. Mimo tyto série stojí odrůda TIGER EYES – „tygří oči“ s plnými oranžovými květy ohraničenými tmavě mahagonovou suknicí korunních plátků. Odrůda CARMEN má poloplné, krásně mahagonové květy.

tAGETES PATULA

 

Aksamitník vzpřímenýAksamitník vzprímený – Tagetes erecta, má velké květy dosahující průměru 5 – 10 cm. DOUBLE GRANDE je zástupcem vysokých odrůd, určený do pozadí smíšených záhonů. Dorůstá 60 – 80 cm a je směsí žlutých a oranžových, bohatě kvetoucích rostlin. Druhá skupina, představována např. odrůdou CUPIDON, jsou aksamitníky určeny pro okenní truhlíky nebo okraje záhonů. Vyznačují se nízkým kompaktním růstem a bohatým kvetetním. Chcete něco neobvyklého? Vyzkoušejte odrůdu KILIMANJARO WHITE, s velkými, smetanově bílými květy. Každý premiant má i svoje slabé stránky - při nepřízni počasí a déletrvajících deštích jsou bílé kasamitníky citlivé na hnědnutí okvětních plátků. Stejně citlivé jako bílé astry nebo bílé ostálky.

Tagetes erecta

Aksamitník drobnokvětýAksamitník drobnokvětý – Tagetes signata (T. tenuifolia) se výrazně rozšiřuje až v posledních letech. Vyzkoušejte ho a rádi se k němu budete vracet. Tvoří bohatě větvené, bochníkovité keříky obsypané drobnými kvítky. Kvete brzy a neúnavně až do zámrazu. Dá se použít do smíšených rabat, na pravidelné výsadby i do smíšených okenních truhlíků. A dobrá zpráva - už je i pro naše záhradkáře k dispozici v plné šíři barev – žlutý YELLOW GEM, oranžový ORANGE GEM i červený RED GEM.

 

tAGETES TENUIFOLIA

Aksamitníkům se někdy přisuzují téměř „nadpřirozené vlastnosti“ v ochraně proti mšicím, nebo v účinnosti proti kořenovým háďatkům. Aksamitníky výrazně páchnou, obsahují sírné deriváty, které jsou schopny za určitých podmínek hubit některé mikroorganismy. „Smraďavky“, jak jim někteří říkají, ale často najdete vysázeny na okraji zahradních skleníčků s paprikami a jejich majitelé tvrdí, že učinkují. Možná nálet mšic nezastaví, pravděpodobně však zbrzdí.