Tradice dává našemu životu řád a kontinuitu. Spojení kytky – váza a zelenina – talíř jsou tradiční. Ale již staří Řekové a  Římané využívali květiny do jídel. A středověké portréty ze zeleniny nám poukazují na to, že ani okrasná zelenina není myšlenkou novou. V určité historické době se ale u nás tradice jedlých květů zlomila a kontinuita ztratila. A my jsme zapomněli. Pojďme je spolu znovu objevit.
 
Jedlé květy jsou pro vás, kteří vnímáte stolování jako obřad, do kterého zapojujete kromě chuti i čich a zrak. Rozšíření jídelníčku navíc nevyžaduje extra námahu. Jedlé jsou totiž mnohé květy z vaší zahrady.

Měsíček (Calendula officinalis) – chuť květů může varírovat dle odrůdy od jemně kořeněné až po nahořklou. Posypte korunními plátky polévky, rýžová jídla nebo těstoviny. Zamíchané do polévek nebo pomazánek propůjčují pokrmům jemný žlutý odstín. Měsíčkové, krásně žluté máslo připravíte zamícháním půl šálku měsíčkových květů do kostky másla.

Mesicek

Měsíček můžete pěstovat i tehdy, když nevlastníte zahrádku. Nízká, přirozeně zakrslá odrůda ORANGE DAISY se dá pěstovat v nádobě na balkónu nebo terase. Miluje slunce.1

Calendula ORANGE DAISY

Světlice barvířská (Carthamus tinctorius) – oranžové „štětičky“ květů (blizny) dodají barvu polévkám, rýži a jiným pokrmům. Někdy jsou označované jako „nepravý šafrán“

Světlice barvířská

Macešky a violky (Viola sp.) – mají jemnou trávovitou chuť. Ozdobí ovocné či zeleninové saláty, koktejly, zákusky nebo želé.

Mini violky

Tvarově zajímavá je odrůda kadeřavých macešek FRILLY F1.

FRILLY F1

Hvozdíky (Dianthus sp.) – oddělte překvapivě sladké korunní plátky od nahořklé báze. Paleta barev oživí saláty, dodá nasládlou vůni sklenici lehkého stolového vína, osvěží ovocné želé.

Tykev (Cucurbita sp.) – velké květy tykví se využívají v teplé kuchyni – dají se dusit nebo naplnit nádivkou a zapéct, můžete je také obalit v těstíčku a osmažit do zlatova.

květ tykve


Slunečnice (Helianthus annuus) – korunní plátky (jazykovité květy) chutnají sladce nahořkle. Dají se využít na ozdobu a dochucení ovocných a zeleninových salátů.

Slunečnice

Neotevřená poupata slunečnic můžete udusit v páře jako artyčoky.

Poupě slunečnice

Aksamitníky (Tagetes sp.) – zvlášť drobné korunní plátky aksamitníku drobnokvětého (Tagetes tenuifolia) se využívají jako kořenina do rýžových pokrmů. Mají jemnější, citronovou chuť.

Aksamitník drobnokvětý

Lichořeřišnice (Tropaeolum majus) - mladé listy, květní poupata i květy lichořeřišnic mají ostrou kořenitou chuť připomínající řeřichu. Celá rostlina má silné fytoncidní účinky srovnatelné s česnekem. Působí proti streptokokům a stafylokokům, výborně desinfikuje při bolesti v krku, pomáhá i při zánětech močového měchýře. Poupata nebo mladé semeníky lichořeřišnice se dají nakládat jako náhrada kapar. Spařte je na okamžik ve vroucí slané vodě a pak naložte do octového nálevu.

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice poupata

Pažitka (Allium schoenoprasum) – když začne pažitka kvést, většinou ji přestaneme sklízet – květní stonky jsou příliš tuhé. Fialové květy pažitky jsou ale chutné, mají jemné cibulové aroma.

Pažitka

Květy pažitky nemusí být jenom fialové. Vegetativně se množí í čistě bílá odrůda.

Pažitla

Většina květů bylinek je jedlá, květy mají jemnější a méně výraznou chuť než listy. Květy šalvěje, bazalky, koriandru, pažitky či kopru, všechny můžete využít.

TIPY:
Sbírejte květy v optimálním stádiu vývoje, vyhněte se květům uvadlým nebo neotevřeným poupatům. Květ funguje jako lákadlo pro opylovače a „na vrcholu svého vývoje“ obsahuje nejvíce aromatických i chuťových látek. Mnohé květy jsou významným zdrojem vitamínů, hlavně vitamínu C a A.

Vyhněte se květům z rostlin, které byly ošetřeny fungicidy nebo insekticidy. Rovněž nepoužívejte k jídlu květy, které jste nakoupili v květinářstvích nebo zahradních centrech – byly pěstovány pro uplatněnění ve váze, ne na talíři.


Sklízejte pouze květy, které nejsou viditelně napadeny houbovými chorobami nebo škůdci.

Sbírejte květy nejlépe těsně před použitím, jsou křehké a rychle vadnou. Jestli je přesto musíte na několik hodin uchovat, skladujte je v lednici, v uzavřené nádobě na namočeném papírovém ubrousku pro udržení stoprocentní vlhkosti.

Neověřujte sami na sobě starý špatný vtip -„všechno je jedlé, něco ale pouze jednou…„ Některé rostliny a jejich květy jsou jedovaté (konvalinky, sněženky, kaly, náprstníky, rododendrony, lobelky…). Sbírejte a k jídlu používejte pouze květy těch druhů, u kterých jste si stoprocentně jisti, že nejsou jedovaté.

Vyhněte se konzumaci květů v případě, že trpíte sennou rýmou, astmatem nebo alergickou reakcí na jejich pyl. Jestli zařazujete do jídelníčku nové druhy, dělejte tak po jednom a zpočátku v malém množství. Ověříte si tím reakci svého organismu.

Pokud to jde, odstraňte z květů tyčinky. Pyl, kromě toho že je alergen, chutná většinou mírně hořce.