Dianthus chinensis MIXDianthus chinensis

Hvozdíky, karafiáty, slzičky… zná je každý. Bývaly populárními květinami venkovských zahrádek, v posledních letech ale částečně ustoupily ze slávy. Neprávem. Dejme jim šanci na návrat, potěší vás variabilitou odrůd i starosvětskou krásou svých květů.

Hvozdík čínský (Dianthus chinensis) k nám byl dovezen z Číny a Koreje již jako kulturní rostlina. Ve své domovině je vytrvalý, naše zimy ale nepřežije a u nás se pěstují téměř výhradně jako letnička. Rostlina tvoří nízké, kompaktní a bohatě kvetoucí trsy s čárkovitými listy. Uplatní se v sesazovaných truhlících a mísách na balkónech, můžete je ale vysadit i na okraj záhonu. V sesazovaných nádobách se hvozdíky dobře kombinují s lobelkami, nízkými nestařci, ostruhatkou nebo převislou suterou.

Od dubna nakoupíte v zahradních centrech a květinářstvích plně kvetoucí rostlinky tohoto hvozdíku v široké škále barev od bílé přes růžovou a červenou až po tmavě šarlatovou.
Hvozdík čínský si ale můžete vypěstovat i sami ze semen. Vysévejte v březnu až v dubnu do skleníku nebo za okno. Při pokojové teplotě trvá předpěstování rostlin 6 – 8 týdnů. Po přepikýrování zajistěte rostlinám teplotu kolem 15°C ve dne a 12°C v noci.
Rostliny snesou chladnější počasí a můžete je vysadit již v dubnu. Vyberte pro ně polostinné nebo slunečné místo s propustnou výživnou půdou s vyšším obsahem vápníku.

MERRY-GO-ROUNDSemena hvozdíku čínského jsou dostupné ve směsi, novinkou je odrůda  MERRY–GO–ROUND, tvořící bohatě větvené, kompaktní keříky s květem šarlatové barvy s bílým lemem, výška 20 cm.

 

 

 

TIPY:

Květy hvozdíků jsou jedlé. Můžete je použít k ozdobení zákusků, zmrzliny nebo do osvěžujících letních chlazených nápojů.

Rostlinám prospěje odstraňování odkvetlých květů, ve kterých se tvoří semena, kvetou pak déle. Tvorba semen rostliny vysiluje.

Jestli se vám některý semenáček moc líbí, můžete si jej přemnožit vegetativně pomocí řízků. Krátké výhony, zásadně bez květu lehce zakoření v písčitém substrátu. Při tomto způsobu množení je ale nebezpečí přenosu viróz, které se mohly na vaše hvozdíky dostat mšicemi.