Není dlouho pryč doba, kdy se v české kotlině prodávala hlavně tykev Kveta spolu s Goliášem a Veltruskou obrovskou. A pak přišlo oranžové Hokkaido. Tykev menší, tak akorát na zpracování, oranžová, sladká a chutná. Dle některých referencí až zázračně zdravá. Hokkaido se stalo v našich končinách tykví daleko nejpěstovanější. Této odrůdě slouží ke cti, že si nenechává slávu jenom pro sebe, ale vzbudila zájem o celou rodinu tykví. Pojďme se na ně podívat – tykve skutečně stojí za to.

Hokkaido patří k tykvi velkoplodé (Cucurbita maxima DUCH.), k jednomu z nejvariabilnějších zeleninových druhů. Její plody mohou být kulovité i ploše kulovité, protáhle blánovité, hruškovité, turbanovité i na obou koncích zúžené.  V druhovém názvu má tato tykev velké plody, ty můžou skutečně dosáhnout hmotnosti až několik stovek kilogramů. Nejoblíbenější jsou ale odrůdy s plody menšími, o hmotnosti od jednoho do tří kilogramů. Právě takové je Hokkaido, ve světě známější pod označením Uchiki Kuri. Oby tyto názvy nezapřou japonský původ. Jak je to ale možné, když je dle botaniků domovinou všech tykví Amerika? V odborných kruzích se tomu říká „druhotné centrum vývoje druhu“. Stovky a tisíce let po světě plodiny cestují a rozšiřují se spolu s člověkem. V oblastech, kde nebyly dosud známé, se pěstují a šlechtí s ohledem na specifické kulturní, pěstitelské a gastronomické požadavky. Právě Japonci šlechtí na chuť, hlavní atribut Hokkaida. Odrůda se vyznačuje poměrně slabou slupkou, co umožňuje zpracování celých plodů v kuchyni bez nutnosti slupku okrajovat. Daní za to je ovšem kratší skladovatelnost, plody Hokkaida vydrží ve sklepě maximálně do ledna nebo února.

Novinkou letošnho jara je SOLOR, dnes nejlépe skladovatelné Hokkaido na trhu. Abyste skladování ještě prodloužili, skladujte plody v suchu a při teplotě kolem 12 oC. Vydrží vám tak až do dubna.
SOLOR

Hokkaido se ale ve světě pěstuje ve třech barvách – oranžové, zelené a modré.
 

DELICA F1  je „zelené Hokkaido“ s ploše kulovitými, tmavozelenými plody se světlým žíháním. Plody dorůstají do hmotnosti kolem 2 kg, dužina je jasně oranžová, chutná. Slupka je tužší než u klasického Hokkaida, plody jsou ale díky ní lépe skladovatelné. V Asii je tento typ tykve vysoce ceněný.

DELICA F1


BLUE KURI je ve světě známější jako BLUE HOKKAIDO - modré Hokkaido. Šedomodré plody o hmotnosti 1,5 kg jsou mírně plošší než u tradičního oranžového Hokkaida. Kvalitou dužiny i její chutí se ale oranžovému bratru vyrovnají. Právě chuť je to první, co labužníci u této tykve oceňují. Někteří tvrdí, že předčí i klasické oranžové Hokkaido. Plody jsou dobře skladovatelné. Na plodech klasického oranžového Hokkaida způsobují často tmavě zelené skvrny virózy. Napadené plody jsou vzhledově méně lákavé i hůř skladovatelné. Odrůda BLUE KURI vykazuje díky své barvě značnou toleranci k virózám, které způsobují na oranžových

BLUE KURI

Tykev lekoplodá zahrnuje ve své rozmanitosti více typů - „kabocha“, „hubbard“ nebo „buttercup“. Jsou hojně pěstované v Americe i v Asii. Některé z nich vám letos v Česku poprvé nabízíme.

Typ "hubbard" je u nás zatím téměř neznámý. V Americe patří ale k nejoblíbenějším. Tyto tykve mají protáhle kulovitý tvar s typickým krčkem a špičatým koncem. Dorůstají do velikosti 5 i 7 kilogramů, jsou chutné i dekorativní současně. Mají pevnou slupku, která zajišťuje výbornou a dlouhou skladovatelnost.
BLUE HUBBARD má plody o hmotnosti 5 - 8 kg s tvrdou, šedomodrou slupkou. Povrch plodu je mírně rýhovaný a zvrásněný.
 

BLUE HUBBARD

GOLDEN HUBBARD má plody typického kulatého tvaru s výrazným krčkem. Povrch plodu je v porovnání s klasickým Hokkaidem výrazněji rýhovaný a vrásčitý, dužina má ale stejně výtečnou kvalitu. Plody dorůstají velikosti 2 - 5 kg.

GOLDEN HUBBARD
 

GREEN HUBBARD má tmavě zelené, téměř černé a výrazně bradavičnaté plody jsou vysoce dekorativní. Dorůstají velikosti 3 - 12 kg v závislosti na sponu, výživě a počtu plodů na rostlině. Odrůda je velice dobře skladovatelná a výborná na kuchyňskou úpravu.
 

GREEN HUBBARD

Jméno odrůdy DELICIOUS GOLDEN mluví za tuto tykev samo. Jasně červené srdcovité plody váží 3 - 6 kg. Odrůda pochází z USA, kde patří k nejoblíbenějším tykvím na přípravu tykvového pyré a polévek. Dužiny je hrubá, oranžová, s vysokým obsahem karotenoidů.

DELICIOUS GOLDEN

SUNSHINE je odrůdou typu "kabocha", která si v posledních letech získává mezi zahrádkáři oblibu po celém světě. Plody jsou kulatější než u tradičního Hokkaida, jsou ale uniformní o hmostnosti 1,5 až 2 kg. Při dobré péči má odrůda až 8 plodů na rostlině. Jejich velikost závisí na prostoru, který rostlina má. 1 m2 na rostlinu je dostatečný, pro vyšší výnos ale doporučujeme 2 - 3 m2 na jednu rostlinu.
Podobný typ plodu má hybrid DELICIAN F1. Odrůda je velmi vhodná na pečení, vaření a smažení. 

SUNSHINE

Typ „buttercup“ má ploše kulovité plody s ostrým přechodem stěny, plody vypadají jako nasekané z dlouhého válce. Na špičce plodu se často objevuje menší turbanovitý výrůstek. Tyto odrůdy se kvalitou dužiny sytě oranžové dužiny vyrovnají Hokkaidu. BONBON F1 je špičkovou hybridní odrůdou tohoto typu.

BON BON

 

 BUTTERCUPBONBON F1