Trvalo nám to dlouho, ale konečně jsme dali do sortimentu nové tykve. Už jsme vás informovali o našich pokusech z minulého roku. V Březcích jsme vyzkoušeli 65 odrůd tykví všech typů. Ještě teď jsou tykve každodenní součástí našeho jídelníčku. Nejde totiž jenom o jejich pěstování, konzumní kvalita a úprava v kuchyni jsou nedílnou součástí kvality odrůdy. Proto to zpoždění. Některé odrůdy, které se nám líbily na poli i výnosem a tvarem, propadly při zpracování. Slupka byla tak tuhá, že na přípravu potřebujete sekyru. A s tou to v kuchyni obtížně manipuluje…

Sortiment se letos rozrůstá o 10 nových odrůd. Spolu s nimi již nabízíme 53 odrůd tykví a 13 odrůd cuket. Snad si vyberete. A kdyby vám u nás něco chybělo, napište nám. Rádi doporučenou odrůdu odzkoušíme a případně zařadíme do nabídky.

CROOKNECK MIX (Cucurbita pepo). Tento typ je u nás pro svůj zahnutý „krk“ známější pod označením „kačenky“ nebo „labutěnky“. Odrůda se využívá hlavně jako dekorativní. V Americe patří ale k nejoblíbenějším letním tykvím pro sběr mladých plodů. Crooknecky zde zastíní i novější cukety. Nabízená směs obsahuje rostliny s plody krémově bílými, žlutými i zelenými. Můžete sklízet lahodné mladé plody s měkkou slupkou, můžete plody nechat dozrát a sklidit koncem září na ozdobu.

CROOKNECK MIX

MISCHIEF F1 /Cucurbita pepo) Tykev, které v pokusech roku 2013 zazářila. Menší, kulaté plody se silnou stopkou. Vyrovnaný tvar i velikost, vysoká násada a vysoká úroda. Rostlina má poloplazivý růst - většina plodů je nasazena centrálně, poblíž středu rostliny. Nejhezčí ze všech Halloweenských tykví, které jsme zkoušeli. Menší plody jsou "akorátní velikosti", lehko se s nimi manipuluje a lehce se vyřezávají. Mohutná stopka působí velice dekorativně.

MISCHIEF F1

GREEN DELICIOUS (Cucurbita maxima) Zelený bratr odrůdy DELICIOUS GOLDEN. Menší plody o hmotnosti kolem 2 kg mají tmavozelenou slupku a srdčitý tvar. Odrůda s dobrou násadou plodů. Kvalitní dužina plodu je výborná na vaření i pečení. 

GREEN DELICIOUS

GALEUSE D´EYSINES (Cucurbita maxima) Francouzská odrůda snad jediná svého druhu ve světovém sortimentu. Kulatý, růžový plod má na celém povrchu výrazné bradavičnaté, korkovité výstupky. Na všech výstavách, které jsme v roce 2013 absolvovali, byla tato tykev nepřehlédnutelná. Malý klučina v Olomouci ji dal označení „buráková tykev“. Výrůstky skutečně buráky připomínají. Dekorativní tykev s chutnou dužninou.

GALEUSE D´ESINES

BLUE BANANA (Cucurbita maxima) V sortimentu máme od loňského roku odrůdu PINK JUMBO BANANA. A zdálo se nám nepatřičné, nezařadit do nabídky jejího modrého bratra BLUE BANANA. Šedomodré. Oválné plody dosahují délky 30 – 50 cm, mají silnou dužinu výbornou na kuchyňskou úpravu.

BLUE BANANA

ROTE WARZE (Cucurbita maxima) Kulaté plody připomínající tradiční Halloweenské tykve. Jejich sytě oranžový povrch je ale výrazně bradavičnatý. Krásná, dekorativní tykev pro podzimní výzdobu.

ROTE WARZE

LUNGA DI NAPOLI má na to, že patří k tykvi muškátové, plody skutečně obří, dosahující 7 – 10 kg. Jsou dlouze kyjovité, s tmavě zelenou slupkou a intenzivně oranžovou dužinou. Tato tykev by nakrmila fotbalovou jedenáctku a vzhledem ke své velikosti se nedá připravit najednou. V Itálii mají její plody v obchodech na pultě a uříznou vám kolečko široké dle vašeho přání, tak jako u salámu. Dužina je chutná a výborná na pečení i polévky.

LUNGA DI NAPOLI


MUSQUE DE PROVENCE má velké, ploše kulovité a žebernaté plody. Slupka je tmavě zelená, na některých částech přecházející do oranžova, silně ojíněná. Dužina je tmavě oranžová, chutné. Plod je díky voskové vrstvičce dobře skladovatelný. Osvědčená francouzská odrůda, která nezklame chutí ani výnosem. Dobrá volba.

MUSCUE DE PROVENCE

Na konec si v našem výčtu necháváme to nejlepší – odrůdy PHOENIX a SWEET BERRY.
Obě nás výrazně zaujaly. Plody jsou menší s široce kapkovitým tvarem. Výnos výborný.
PHOENIX má béžové plody s nepravidelným světle zeleným síťováním. Dužina je oranžová, chutná.

PHOENIX F1


Povrch plodů SWEET BERRY je nahnědlý, silně ojíněný. Plod musíte rozkrojit, abyste jej ocenily. Dužina je temně oranžová, i v syrovém stavu sladká a chutí připomínající mrkev. Je pevná a křehká. Výtečná na pečení, pomazánky i polévky. Při tepelné úpravě rychle měkne, co jsme ale vnímali jako její klad. První pokus na její přípravu nám nevyšel, pokrájeli jsme j na kostičky a chtěli udusit na másle jako mrkev. Kostičky se ale po 10 minutách rozpadli a vznikla tykvová kaše. Tato se stala našim základem pro výbornou pomazánku – posolte, mírně opepřete, přidejte pár kapek chilli a smíchejte s trochou lučiny. Nechte vychladit. Vý-bor-né!

SWEET BERRY

SWEET BERRY


SWEET BERRY i PHOENIX mají velkou výhodu v malé velikosti plodu, který je v kuchyni jednorázově zpracovatelný.  Menší plod je ale vyvážen vysokou násadou – velkým počtem plodů na rostlině.