Část novinek tykví jsem již představil, teď ale ty slíbené tykve muškátové, neboli máslové.
.WALTHAM BUTTERNUT je klasikou. Osvědčená odrůda, která se pěstuje po celém světě a je ceněna pro svou adaptabilitu – přizpůsobivost různým podmínkám. Plody jsou krátce kyjovité, hruškovité, o hmotnosti 1,2 ─ 1,4 kg. Semena jsou pouze v rozšířené části plodu. Název „butternut“ označuje „máslový oříšek“ a vztahuje se k oříškové chuti dužiny, která je kompaktní a velice chutná. Tykev se spolehlivým výnosem. Rostlina má plazivý typ růstu a vyšší nároky na teplo.
IBIZA patří do "cheese typu", u nás prakticky neznámého. Plod je ploše kulovitý, menší, dorůstající hmotnosti 2 ─ 2,5 kg. Slupka je okrová, hladká a lesklá. Dužina má žlutooranžovou barvu, je vysoce kvalitní, vhodná na polévky i na pečení.
SWEET BERRY má menší kapkovité plody. Povrch plodů je nahnědlý, silně ojíněný, s voskovou vrstvičkou, která zajišťuje dobré skladování. Dužina plodu je sytě oranžová, i v syrovém stavu sladká, chutí připomínající mrkev. Je kompaktní a křehká. Tykev výborná na pečení, pomazánky i polévky. Lehce se zpracovává, při tepelné úpravě rychle měkne. Plody skladujte v suchu při teplotě nad 12 °C.
LUNGA DI NAPOLI je obr mezi muškátovými tykvemi. Její plody dorůstají hmotnosti až 15 kg. Plod je kyjovitý, podlouhlý, s tmavě zelenou slupkou a se semeny pouze ve vrcholové části. Dužnina je sytě oranžová, velice chutná, kompaktní a středně pevná. Vosková vrstvička na povrchu plodu zajišťuje dobrou skladovatelnost, neotírejte ji proto při sběru a manipulaci.
Vyzrání plodu ovlivňuje kvalitu jeho dužiny. Na fotce níže je vlevo plod částečně zralý, vpravo podstatně vyzrálejší. Všimněte si intenzitu a sytost vybarvení dužiny.
Váš Peter Gajdoštin