Jestli jste již někdy náš web navštívili, asi víte, že tykve jsou naší specialitou. Nepočítal jsem přesně, kolik jich nabízíme, ale spolu s cuketami a patisony to bude přes stovku. Možná řeknete – tykve jsou dnes módní. Souhlasím, zažívají boom. Současně ale pevně věřím, že jejich móda neodezní a zůstanou tu s námi. Už je to rok, co jsem naposled slyšel na besedě se zahrádkáři názor – „tykve, ty jsou jenom pro dobytek.“ Obliba každé plodiny v čase stoupá nebo klesá. Stejným procesem si prošla rajčata i papriky, které pokládáme za „naše“. Ale ony, stejně jako tykve pochází z Nového Světa a někdy byly plodinami novými. Stejně jako kukuřice, fazole, brambory…
Již několik let vám, návštěvníkům našeho webu a e-shopu, nabízíme široký sortiment tykví. Zatím se dal ale zakoupit pouze zde, u nás. Již teď ale můžete nalézt barevné sáčky DOBRASEMENA v tradičních zahrádkářských prodejnách a zahradních centrech. Začali jsme loni a letos nabídku rozšiřujeme. Mezi novinkami „v barvě dobrých semen“ nově najdete 15 odrůd tykví. Vybrali jsme ty, které jsou mezi vámi, zákazníky našeho webu nejoblíbenější. A máme je odzkoušené. Pěstovali jste některé? Alespoň malá ochutnávka.


CROWN PRINCE F1 (Cucurbita maxima) je naším favoritem. Plody dorůstají hmotnosti 3 až 5 kilogramů, jsou ploše kulovité, šedomodré barvy. Dužina je 7 – 8 cm široká, pevná a sytě oranžová. Plod je těžký, těžší, než byste dle jeho velikosti předpokládali. Další příjemné překvapení vás čeká po upečení, nebo zpracování na polévku. Chuť této tykve je výrazná, nasládlá, aromatická. A ještě další bonus – plody této odrůdy jsou výborně skladovatelné, jenom je skladujte v suchu  v teple, při teplotě nad 11°C.

CROWN PRINCE F1

crown prince

DELICIOUS GOLDEN (Cucurbita maxima) není jenom jméno známějšího jablka. Odrůda pochází z USA, kde patří k oblíbeným tykvím na přípravu tradičního tykvového pyré a dýňové polévky. Má hrubou, sytě oranžovou dužninu, s vysokým obsahem karotenoidů. Plody jsou jasně červené, srdcovité o hmotnosti 3 - 6 kg.

DELICIOUS GOLDEN

delicious golden


BLUE HUBBARD (Cucurbita maxima) je tykvovou klasikou. Velké plody protáhle kulovitého tvaru jsou na obou koncích zúžené. Dorůstají do velikosti 5 až 8 kilogramů. Slupka je velmi tvrdá, lesklá, jemně zprohýbaná až plytce bradavičnatá. Kladem této tykve je hrubá, kvalitní dužina a velmi dobrá skladovatelnost. Plody jsou ale i velice dekorativní.

blue hubbard

BLUE HUBBARD


Sáhli jsme i do rodiny tykve obecné.
RACER PLUS F1 (C. pepo) je vynikající tykev na Halloween. Patrí k těm větším, o hmotnosti 4 - 6 kg. Úrodný, vyrovnaný a spolehlivý hybrid. Zdá se, že váha plodu 5 kg je pro děti příliš velká. Nenechte se mýlit - pro děti platí „čím větší tím lepší“. Odrůda je tolerantní k padlí, co označuje zkratka PMT = Powdery Mildew Tolerant.

RACER PLUS

RACER PLUS

Acorny již u nás nejsou neznámou, do barevných sáčků jsme letos zařadili CREAM OF THE CROP – smetanové bílou odrůdu s plody dosahujícími hmotnosti 700 – 1000 gramů.

CREAM OF THE CROP

CREAM OF THE CROP

Druhou novinkou je výnosný a spolehlivý tmavězelený hybrid JET SET F1. Zde ale ještě čekáme na osivo z nové sklizně.

JET SET

JET SET

BUSH  DELICATA má podlouhlé žlutobílé plody s podélnými zelenými pruhy. Rostlina se vyznačuje kratšími výhony, je tzv. poloplazivá. Plody dosahují hmotnosti kolem 0, 5 kg a jsou oblíbené na pečení a plnění. Plody se dají sklízet i mladé a využít na grilování podobně jako cukety. Tato odrůda rozšířená po celém světě čeká zatím u nás na objevení. Stojí za vyzkoušení.

BUSH DELICATA

BUSH DELICATA


Velkou skupinu novinek tykví tvoří u nás odrůdy tykve muškátové, máslové. Ale ty příště.


Váš Peter Gajdoštin