Při výběru fotek pro tento příspěvek se u mne projevoval Pavlovův reflex. Pamatujete na něj ze školních lavic – pes, který dostával žrádlo při zvuku zvonku začal následně slintat i na zvuk zvonku. Když jsem viděl fotky melounů nakrájených na talíři, cítil jsem jejich lahodnou chuť v ústech, i to, jak mi šťáva stéká po bradě… A již se nemůžu dočkat příštího léta.
To letošní bylo u nás ve znamení cukrových melounů. Začaly dozrávat v polovině července a poslední jsme sklízeli v koncem září. Byly voňavé, šťavnaté a SLADKÉ. Ostatní zelenina tak trochu ustoupila do pozadí. Snad i letní ovoce, jenom šťavnaté broskve se melounům vyrovnaly.

melouny

melouny
Je mi jasné, že cukrové melouny jsou u nás zeleninou okrajovou. A tak trochu opomíjenou. Proto jsem si říkal, že dáme do sortimentu dvě, maximálně tři odrůdy. Co bude dostatečné. Vždyť až dosud se u nás pěstují pouze ANANAS a SOLARTUR.
Pak to ale nešlo zastavit. V barevných sáčcích DobraSemena, které najdete nejenom zde u nás, ale i na pultech zahrádkářských prodejen proto najdete 4 odrůdy – HALONA F1, EMIR F1, CHARENTAIS a MODEL.

CHARENTAIS je cukrový meloun se sytě oranžovou, sladkou a aromatickou dužinou. Plody jsou menší, kulovité, mírně žebernaté a slabě síťované. Vyžaduje záhřevné polohy s jižní expozicí a humózní půdu s dostatkem živin.

Charentais

Charentais
 
EMIR F1 má plody velké, podlouhlé, na povrchu síťované, bez vystouplých žeber. Dužnina je sytě růžová, sladká a aromatická. Je vhodný i pro pěstování ve fóliových krytech.

EMIR F1

HALONA F1 je naším favoritem. Asi nejranější cukrový meloun v sortimentu. Plody jsou kulovité, s plytkými žebry, velké a těžké, dorůstající hmotnosti až 2 kg. Dužnina je oranžová, aromatická, sladká a velice chutná. Plody dozrávají již v polovině července, přes svoji ranost jsou ale velice chutné a překvapivě velké.

HALONA F1

Halona

Halona F1

MODEL jsme dali do sortimentu až „po uzávěrce“. Nešlo to ale nedat jej tam. Plody jsou menší, kulovité, jemně síťované. V době zralosti se vybarvují ze zelené barvy do sytě žluté. Na první pohled určitě nezaujmou. Chuť je ale extra ─ extra sladká. Dužnina je bílozelená,  pevnější, díky čemu jsou plody odolnější k přezrávání a můžete jej sklízet v delším časovém rozpětí.

Model

Model

Výčet melounů, které na našem webu letos najdete těmito čtyřmi odrůdami nekončí. Do sortimentu ještě přibydou odrůdy PETIT GRIS DE RENNES, EXCELOR F1, KAJARI a RICH SWEETNESS. Už je máme na skladědoma, jenom je nabalit.

A abych vás ještě trochu namlsal, přikládám fotky, kterých chuť si pamatuji. I tu kapku sladké šťávy na prázdném talíři.

MIX

prázdný talíř

Váš Peter Gajdoštin